У Чорнобилі з'явилися побоювання нової катастрофи: саркофаг, який звели над вибухнувшим реактором АЕС, може впасти в будь-яку секунду.

Фото: The Sun

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Через це його необхідно як можна швидше демонтувати, повідомляє The Sun, спираючись на інформацію від української компанії SSE Chernobyl АЕС, яка управляє ЧАЕС.

Саркофаг в терміновому порядку звели після катастрофи 1986 року, щоб не дозволити радіації поширитися далі. В даний момент він потребує серйозного ремонту, так як дуже висока ймовірність того, що споруда впаде.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В останні 9 років робочими була зведена над саркофагом оболонка-конфайнмент, яка може вберегти навколишнє середовище від смертельної радіації. Щоб світу не довелося переживати нову катастрофу після демонтажу старого саркофага, потрібно, щоб оболонка була дуже міцною і не дозволяла випромінюванню потрапляти в атмосферу.

Фото: The Sun

Поки що планується, що після того, як робітники демонтують саркофаг, буде прибрано колосальну кількість ядерних відходів, які досі перебувають там після вибуху.

Контракт, щоб виконати ці роботи, вже підписаний. Ремонт обійдеться в $78 млн. Саркофаг збираються демонтувати до 2023 року, а очистити територію від відходів до 2065. На думку експертів, до цього часу через неминуюче опромінення на рак захворіє ще 40 000 чоловік.

Нагадаємо, раніше над Дніпром повис чорний дим, на ТЕС діється недобре.

Також Знай.uа писав, що в Чорнобилі запустять незвичайний туристичний маршрут.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що над Чорнобилем нависла нова небезпека.