Новина про падіння українського літака авіакомпанії МАУ, що сталася 8 січня в Ірані, миттєво поширилася багатьма країнами світу. Як повідомляє Рада національної безпеки і оборони України, на борту українського літака знаходилися 168 пасажирів і ще 9 членів екіпажу. Ймовірні версії авіакатастрофи гучно обговорюють у соцмережах, посилаючись на відео, що вдалося зняти очевидцям. Знай.ua склали виважений перелік потенційних варіантів розвитку подій та дізналися, скільки триватиме розслідування і коли саме можна буде чекати на винесення справжньої причини аварії.

Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані, фото: REUTERS
Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані, фото: REUTERS

Відзвітувала влада Ірану

За попередніми даними, причиною краху літака МАУ, що прямував з Тегерану до Києва, стало загоряння двигуна. Про це повідомило іранське агентство IRNA з посиланням на інформацію міністерства доріг і міського розвитку Ірану.

Також у міністерстві спростовують інформацію, що у Боїнг 737 поцілила ракета.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

"Якби літак збила ракета, він би вибухнув у повітрі, але загоряння двигуна і невдала спроба пілота керувати літаком привели б до краху", - заявив представник відомства Кассім Нізамі.

Авіакатастрофа в Ірані
Авіакатастрофа в Ірані
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Щодо версії із випадковим підбиттям ракетою, українські експерти повідомляють наступне.

"Стосовно ракети, я вважаю, сценарій малоймовірний. Хоча і ніч була досить неспокійною – Іран наносив удари по об'єктах сусідньої країни, по американським військовим базам – але на всіх радарах є Центральний аеропорт Ірану і військові однозначно враховували ситуацію в цьому аеропорту. І по відео теж не можна однозначно судити: ми бачимо загоряння, але загоряння двигуна могло статися і у разі зіткнення зі зграєю птахів, наприклад", – розповідає експерт в транспортній сфері Олександр Кава.

Нагадаємо, що за даними видання Al-Hadath, український Боїнг 737 був випадково збитий іранськими ППО. Проте, офіційного підтвердження немає.

А тим часом, в соцмережах продовжуються активні обговорення відео, яке очевидцям вдалося зняти момент падіння Боїнга 737.

Терористи, bird strike чи економія на безпеці

Якщо підсумувати потенційні версії катастрофи, виходить "ланцюг" з кількох варіантів.

"Іранська сторона говорить про технічні проблеми – вони можуть робити такі висновки на основі переговорів з екіпажем. Пілоти могли повідомити диспетчерам про якісь проблеми під час зльоті літака: то й же bird strike –зіткнення зі зграєю птахів. В темний час доби це теж могло відбутися, оскільки візуально в темний час доби птахів значно важче визначити", – зазначає експерт в транспортній сфері Олександр Кава.

Аварія літака МАУ в Ірані, фото: РИА Новости
Аварія літака МАУ в Ірані, фото: РИА Новости

Експерт повідомив, що варіант "економії на безпеці" у даному випадку маловірогідній.

"У авіакомпанії, дійсно, є фінансові складнощі – зокрема, у них є великі борги перед аеропортом "Бориспіль". Втім, мені не відома жодна інформація про те, щоби, перебуваючи в такому складному фінансовому положенні, авіакомпанія економила на безпеці. Я думаю, що економити на безпеці менеджмент навряд чи б зважився", – відзначає Олександр Кава.

Знай.ua вдалося дізнатися ще про одну можливу версію катастрофи.

"Не можна виключати і варіант терористичного акту. Для цього треба буде проаналізувати весь список пасажирів. Хоча очевидно, що між Україною та Іраном великих економічних та політичних зав'язків немає, і очевидно, що авіакомпанія перевозила на цьому рейсі чимало транзитних пасажирів. До проведення розслідування стверджувати про той чи інший варіант все ж таки передчасно і стверджувати, що це була внутрішня чи зовнішня причина, теж зарано", – підкреслює транспортний експерт Олександр Кава.

Падіння літака в Ірані
Падіння літака в Ірані
Abedin Taherkenareh/EPA

Коли буде встановлено справжню причину?

Звісно, що найочікуванішим зараз є справжня причина падіння українського літака, яку мають озвучити фахівці, що займаються розслідуванням.

Втім, як підкреслюють експерти, на вивчення та дослідження піде не менше кількох тижнів.

Аварія літака МАУ в Ірані, фото: РИА Новости
Аварія літака МАУ в Ірані, фото: РИА Новости

"Враховуючи те, що катастрофа сталася на суші, бортові самописці вже знайдені, я думаю, що 2-3 тижні буде достатньо, щоб проаналізувати дані самописців та фрагменти літака, які впали. Думаю, що цього часу буде достатньо, щоб визначити головні версії розслідування. А, можливо, навіть і назвати причину", – зазначає експерт в транспортній сфері Олександр Кава.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua повідомляв про аварію українського літака в Ірані: повна хроніка і що відомо.

Також Знай.ua писав, що Зеленський терміново повертається до України з Оману через падіння літака МАУ.