У 1602 році була заснована голландська Об'єднана Східно-Індійська компанія (або VOC, скорочено від голландської назви), яка змусила португальців піти з Південно-Східної Азії, за яку вони боролися.

Раніше дерево гвоздики росло лише на двох островах сучасної Індонезії: Тернате і Тидоре. Місцезнаходження рослини було величезною таємницею до того часу, поки в регіон не прибули португальці і голландці.

У 1667 році VOC почала контролювати продаж гвоздики і захопила останню гавань, в якій можна було придбати цю пряність не голландського виробництва.

У 1652 році VOC запровадила політику викорінення. Гвоздичні дерева, які не були власністю компанії, викорчовувалися і спалювалися. Завдяки контролю торгівлі гвоздикою підприємство заробляло величезні гроші.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Всі, хто намагався побороти монополію VOC суворо каралися. Тим, у кого знаходили дерево або насіння гвоздики, загрожувала смертна кара. Весь гвоздиковий експорт був обмеженим – дозволялося вивозити лише 800-1000 тонн, решту врожаю скидали в море.

Але було одне дерево, яке кинуло виклик залізній хватці голландців. Називалося воно Афо і росло на схилах вулкана Гамалама на острові Тернате. Дивним чином йому вдалося пережити політику викорінення. Пізніше його знайшов французький місіонер, який згодом став підприємцем.

У 1770 році він взяв насіння цього дерева і доставив його на Сейшельські острови та Занзібар (в даний час найбільший виробник гвоздики у світі), тим самим поклавши кінець торговій монополії VOC.

Афо вже понад 400 років, а стоїть воно досі. Його огородили цегляною стіною, для захисту від місцевих жителів, які колись намагалися використовувати його в якості дров.

Нагадаємо, що держава Інь , також відоме як держава Шан, виникло близько 1600 року до нашої ери.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв унікальну історію китайської писемності.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що археологи відкопали символ мужності правителя майя.