Російський цар Петро І з початку свого правління взяв курс на зближення з Заходом. Наочним чином це проявилося в турботах царя про те, щоб російські люди і зовнішнім виглядом нагадували жителів Європи.

У серпні 1698 року царевич повернувся з першої подорожі по Європі. Наступного дня Петро Олексійович у зборах бояр велів принести ножиці і власноруч публічно позбавив бороди кількох бояр знатних родів. Витівка 26-річного царя шокувала всіх, але на цьому Петро І не зупинився.

Нові порядки приживалися тяжко. Царя постійно засуджували, а його нововведення не приймалися народом. Були випадки, коли чоловіки, позбувшись бороди, кінчали життя самогубством.

По всій Росії ремствували, адже вважалося, що гоління бороди – гріх, а священики відмовляли у благословенні безбородому.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Вже 5 вересня 1698 року російський цар встановив податок на бороди, щоб все-таки прищепити своїм підданим моду, прийняту в інших європейських країнах.

Щоб контролювати цю процедуру, був введений спеціальний жетон - бородовий знак, який представляв свого роду квитанцію про сплату грошей за носіння бороди. Також була визначена і штрафна сума за невиконання розпорядження.

1705 році вийшов ще один указ, згідно з яким все чоловіче населення країни, за винятком священиків, монахів і селян, було зобов'язане голити бороди і вуса. Податок за носіння бороди було збільшено у залежності від станової приналежності майнового стану людини.

Лише в 1772 році було скасоване це мито.

Нагадаємо, що туристи часто бувають шоковані чистотою, що панує у Німеччині. Мало хто знає, що стерильність - це результат примусу.

Багато років німці звалювали нечистоти і сміття — від помиїв до трупів тварин — туди, де тільки заманеться. Крім смороду і жахливого виду, ці купи провокували масу різних болячок. Бруд впевнено заполоняла міста, селища, села.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, як дерево гвоздики врятувало цілу імперію.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, як виглядала Сахара 5 тисяч років тому.