Минуло більше двох тисяч років, але все одно образ Клеопатри є еталоном жіночої краси, який прийшов до нас із Стародавнього Єгипту. Її життя було насиченим і яскравим, вона розбила чимало чоловічих сердець. Її смерть досі повністю не розгадана до кінця, хоча кажуть, що померла вона від укусу отруйної змії.

Вона відрізнялася великим розумом, проникливістю, зуміла проявити себе сильним лідером і відмінним стратегом.

Понад дві тисячі років образ Клеопатри оповитий романтичним ореолом таємниці. Однак, не дивлячись на все це, давні і сучасні історики сходяться в одному: єгипетська цариця була розумною, властолюбною, чарівною, зухвалою, проникливою​​жінкою, вміла говорити на семи мовах, була автором книг з філософії, одиницям ваги, вимірювань і монетну систему, а також книги про зачіски і косметику.

Життя Клеопатри досить загадкове і розкрити її повністю вже і не вдасться. Але ми розповімо вам цікаві факти про легендарну жінку.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

1.Точних зображень цариці немає. Історики ж сходяться на думці, що Клеопатру не можна було назвати красунею. На монетах і фресках видно, що у неї був негарний ніс, тонкі губи, низький лоб. Статуї зображували її злегка повненькою і невисокого зросту. Надалі відбулася ідеалізація образу.

2. У віці 18 років Клеопатра виходить заміж за свого 9-річного брата Птолемея XII, оскільки, згідно з Птолемєєвським звичаєм, жінка не може царювати самостійно.

3. Вона не була єгиптянкою. Батько Клеопатри, Птолемей XII Авлет, за походженням був греком. Він зайняв пост правителя Єгипту після смерті Олександра Македонського.

4. Зі своїм молодшим братом Клеопатра править країною протягом 4-х років, поки Птолемей XII не піднімає заколот проти цариці і її союзника Юлія Цезаря, не програє і, рятуючись втечею, тоне в Нілі.

5. Завдяки своїй чарівності і розуму Клеопатрі вдалося спокусити двох прославлених римлян того часу - Юлія Цезаря і Марка Антонія, забезпечивши тим самим 20-річну незалежність Єгипту від римлян.

6. Клеопатра перебувала в Римі під час вбивства Цезаря. Їхні стосунки тривали досить довго, і знаходження Клеопатри в Римі стало одним із приводів, що прискорили загибель Цезаря.

Незабаром цариця покинула Рим, залишивши після себе спадщину, пов'язану з модою - в той час багато римських жінки копіювали її екзотичні зачіски і перлинні прикраси.

7. Клеопатра мала четверо дітей: Цезаріона (від Юлія Цезаря), Олександра Геліоса, Клеопатру Селену і Птолемея II Филадельфа (від Марка Антонія).

8. Одного разу вона очолювала морський флот в битві. Коли Клеопатра вийшла заміж за Марка Антонія, це стало причиною суспільного скандалу в Римі, і в результаті призвело до війни.

Під час битви при Акції цариця особисто командувала флотом з декількох десятків єгипетських кораблів. Однак цього було недостатньо для успішного бою з військово-морським флотом Октавіана, і незабаром Клеопатрі довелося відступати в Єгипет.

9. Вона вміла розважатися. Хоча її відносини з Антонієм мали політичне підґрунтя, вони дійсно любили проводити час разом, особливо за якимись веселощами.

В Олександрії Клеопатра і Антоній заснували власний клуб, відомий як "Неповторна печінка". Клуб займався тим, що організовував нічні гуляння, під час яких проводилися різноманітні ігри та конкурси.

10. Марнотратство цариці не мало меж, а її багатства здавалися незліченними. Саме тому стародавні алхіміки вважали, що Клеопатра володіла філософським каменем, який перетворює метал на золото.

11. Згідно зі слів медика Галена, Клеопатра захоплювалася косметологією. Вона допомагала Цезарю боротися з облисінням, проводячи косметичне лікування сумішшю з червоною сірки, миш'яку і смоли дуба.

Згідно з історичними фактами, Клеопатра збирала всілякі отруйні зілля і часто спускалася в темницю, щоб там проводити свої експерименти на засуджених злочинцях.

12. Клеопатрі належить винахід ваксинга - сучасна назва "епіляція". Правда в той час цариця використовувала не звичайний віск, як в наш час використовують багато жінок, а особливу суміш смол. Але все ж, за це жіноча половина повинна бути їй вдячна, адже від неї пішли перші згадки про видалення небажаного волосся на тілі.

13. Повне ім'я єгипетської цариці Клеопатра Тея Филопатор VII - вона була сьомою правителькою Єгипту з подібним ім'ям.

14. Клеопатра, можливо, не вмерла від укусу змії.
Легенда свідчить, що коли Клеопатра дізналася про самогубство Марка Антонія, вона наклала на себе руки, давши себе вкусити отруйній змії. Але деякі історики схиляються до версії, що Клеопатра померла, використавши отруту, заховану в своєму гребінці. Також є версія, згідно якою вона наклала на себе руки, намазавшись смертельною сумішшю опіуму і болиголова.

15.Она була останнім фараоном в Єгипті, після її смерті Єгипет став римською територією.

Нагадаємо, у Верхньому Єгипті археологам вдалося виявити дві унікальні стародавні реліквії, які датуються часом життя царя Птолемея V Епіфана і Клеопатри.

Як повідомляв портал "Знай.uа", чеські археологи опублікували в мережі інформацію про неймовірну знахідку. На території некрополя Стародавнього Царства в Абу-Сіре в поховальному комплексі Неферефры, розташованому на південний захід від міста Каїра, вони виявили останки невідомої цариці.

Також "Знай.uа" писав, секрети молодості Діани де Пуатьє.