Спадщина доколумбових цивілізацій досі являє собою важливий пласт історико-культурних пам'яток. Вони можуть дозволити вченим краще зрозуміти не тільки місцеву американську етнонаціональну тканину, але і саму логіку освоєння Нового світу, з якого, як відомо, почався наш, глобальний, світ.

Ця трагедія сталася в тридцяті роки XVI століття. Віроломство і жорстокість іспанських конкістадорів, так само як і внутрішні протиріччя і чвари, привели до того, що в кінці кінців впала велика древньокечуанськая імперія інків - Тауантінсуйо, а разом з нею пішли в небуття безцінні багатства.

Легенда про Пайтіті, наповненому казковими багатствами і тому іноді подається як синонім Ельдорадо, сходить до колоніальних хронік іспанців, які прибули в Новий світ на пошуки багатств і пригод.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Що ж це за місто, оповите таємницею століть, що означає його назва і чи існувало воно насправді?

У походження слова Пайтіті є різні версії:

-відбувається від "пайкікін", що на мові індіанців кечуа означало "такий же".

-від слова "пай" - "батько" і "тіті" - "пума", або, як говорить ще одна гіпотеза, містить в собі вказівку на озеро Тітікака. Останнє породило легенду про те, що знаходиться на її дні золоте місті, яке і було таємничим Ельдорадо.

Інше можливе пояснення назви - знаходиться поблизу від міфічного міста річка Пайтіті, або Патіті, вказівки на яку зустрічаються в деяких записках мандрівників 16 століття, але встановити, яка з річок Південної Америки могла носити в той час таку назву, поки не вдалося.

Перша згадка про місто зв'язується з 1542 роком і "Доповіді про походження і правлінні інків" Хуана де Бетансоса.

Одним же з перших популяризаторів легенди і наукових пошуків, пов'язаних з Пайтіті, в сучасний період став видатний перуанський історик Енріке Урбано, який призвів в 1970 році такі індіанські свідоцтва.

Великий внесок у вивчення феномена покинутого міста внесла знайдена в 1839 році так званий Рукопис 512, складений століттям раніше португальською експедицією, яка здійснила похід вглиб американського континенту.

Мисливці за індіанцями, подорожували близько 10 років і повідомляли про нібито знайдені ними покинуті міста. Вони докладно описували вулиці, будинки, які були двоповерховими, храм і палац.

Точне місцезнаходження міста досі встановити не вдається, але завдяки інтересу до легенди, на даний момент зроблено безліч археологічних відкриттів і виявлений ряд пам'ятників епохи інків.

Нагадаємо, неподалік від узбережжя Італії знаходиться острів з дуже цікавою історією, який вважається найменшим королівством у світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці місця виявилися для людини менш доступним, ніж космос.

Також "Знай.uа" писав, якою була Антарктида мільйони років тому.