Анна-Луїза Жермена де Сталь була дочкою міністра фінансів останнього короля династії Бурбонів. Її мати тримала знаменитий на весь Париж літературний салон. Завдяки вихованню освічених батьків Жермена була цікавою і начитаною дівчинкою. Вона раосла, перебуваючи під великим враженням від розповідей батька.

Жермена де Сталь увійшла в історію завдяки своєму жорсткому протистоянню з Наполеоном. Адже після їх публічної перепалки той навіть прийняв рішення вислати її з Франції.

Анна була однією з найрозумніших жінок 18 століття.

Відома також, як історик Революції і противник реставрації монархічного ладу.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Вона написала безліч праць, серед них сучасники почерпнули ідеї про неминучий регрес літератури при авторитарних режимах, а сучасниці - про необхідність визнання рівних прав у жінок і чоловіків.

Зараз ці ідеї не здадуться чимось гострим, але вони дуже сильно дратували Наполеона і були серед причин його рішення про вигнання де Сталь.

Сучасники відзначали, при одній тільки згадці про де Сталь у Наполеона змінювалося обличчя.

Він обговорював її тільки з переходом на особистості і, щоб підписати постанову про заслання, навіть відволікся від гостроактуальних зовнішньополітичних питань.

Незважаючи на те, що Жармена не брала участі у політичній діяльності, в колах політиків вона користувалася впливом, як ідеолог.

Перша філософська праця написана Ганною стали коментарі до "Духу закону" Монтексьyo. І в це складно повірити, але дівчина написала їх в 15 років.

Попри те, що вся її сім'я постраждали від Великої Французької Революції, ідеї свободи і рівності Анна прийняла дуже близько до серця і після вигнання вражала своїми міркуваннями на цю тему половину Європи - вона об'їздила півсвіту.

Де Сталь прославилася також геніальним романом "Корінна". Розповідь оповідає про важку долю геніальної жінки, де жінка не має права бути геніальною.

Та ж тема піднімається і в іншому, більш скандальному для сучасників романі "Дельфіна".

Анна відома і завдяки етнографічним працям, де присвячує Німеччини і німцям, твір на захист Марії-Антуанетти, нотатки про Росію, що ввійшли в її автобіографічну книгу "Роки вигнання". Твори досить глибокі за мірками того часу.

Незважаючи на те, що де Сталь описували словами "дурна, як чорт, розумна, як ангел", в її житті вистачало романів, в тому числі з чоловіками значно молодше.

Скандальна слава не тільки не заважала запрошувати її на прийоми в монархічних державах, а й, скоріше, збільшувала кількість запрошень.

Померла де Сталь від інсульту - йшла на вечір у міністра і впала прямо на сходинках його будинку. Кілька місяців вона пролежала хвора і випустила останній подих в річницю своєї улюбленої Революції.

Нагадаємо, як "чорна" королева Медічі у гонитві за владою влаштувала криваву різанину.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, ці факти з життя великого скрипаля Нікколо Паганіні , які мало кому відомі.

Також портал "Знай.uа" писав, 10 маловідомих фактів про дружину і музу Пушкіна.