У сучасному світі поява на світ дитини жінки зустрічають лежачи. Але історія говорить про те, що в минулому у багатьох культурах пологи проходили інакше, поки на французький престол не зійшов "король-сонце".

Так, наприклад, в стародавньому Єгипті жінки народжували сидячи навпочіпки. А на гравюрах більш пізнього періоду, виявлених у Храмі Існа у Верхньому Єгипті, було зображено, як Клеопатра народжувала, стоячи на колінах перед п'ятьма жінками.

А в стародавній Греції використовували стілець для пологів. Існування подібних стільців простежується до вавілонської культури 4 000 років тому.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Відомо, що в ті далекі часи смертність жінок-породіль і немовлят була висока, неправильна поза одна з причин цього.

Сучасні акушери-гінекологи рекомендують народжувати лежачи на спині. Медики запевняють, що саме така поза породіллі є найбільш безпечною, оскільки акушер отримує більше можливостей для візуального контролю пологів і хірургічного втручання, якщо це буде необхідно.

Так сьогодні історики сперечаються, коли з'явилося це медичне нововведення, але багато хто впевнений, що вся справа в королю, у якого була дивна манія – спостерігати за появою на світ дітей. І це був король Франції Людовик XIV.

Монарх, який найдовше правив в Європі і, ймовірно, наймогутніший, ділив своє королівське ложе з безліччю коханок, не переживаючи про контрацепцію. Тому скільки королівських бастардів з'явилося на світ, залишається тільки здогадуватися.

Від своєї першої законної дружини Марії Терезії Австрійської Людовик мав 6 дітей. Однак крім них у короля було 7 дітей від фаворитки, маркізи де Монтеспан, 4 від іншої коханки, і ще кілька десятків дітей від інших коханих, чиї імена, як і імена дітей, канули в історію.

Однак, крім того, що Людовик XIV був надзвичайно велелюбним, у нього була шалена пристрасть – монарх бажав неодмінно бути присутнім на пологах.

І оскільки родовий стілець затуляв йому весь огляд Людовик XIV придумав новий метод пологів – жінка повинна була лежати на спині. Таким чином король спостерігав за процесом повністю.

На вимогу короля спроектували навіть спеціальне ліжко.

Так медичне нововведення Людовика з часом набуло популярності, жінкам у такій позі народжувати було набагато легше, а повитухи могли контролювати процес.

Таким чином дивацтво короля стало справжнім порятунком для породіль.

Нагадаємо, факти про монархів і королів різних країн і часів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Маркіза Ментенон бачила своє призначення в тому, щоб повернути Людовика XIV до християнських цінностей.

Також "Знай.uа" писав, 7 видатних вчених з неординарним характером.