Ілля Муромець, Добриня Микитич та Альоша Попович в реальному житті ніколи не зустрічалися і жили в різний час, але існували в дійсності. Богатирів з легенд прийнято вважати людьми величезного зросту і такої ж статури.

Відомо, що кожен з легендарних героїв мав свій реальний прототип та вченим вдалося за розміром обладунків дізнатися, наскільки високі насправді були Ілля Муромець, Добриня Микитич та Альоша Попович.

Історики вважають, що прототипом Добрині Микитича став рідний дядько князя Володимира. Виявлені в Добринінському кургані обладунки цілком годяться для богатиря: зріст Добрині становив не менше 172 сантиметрів. Зараз можна вважати середнім зростом, але тоді середній чоловік був набагато нижче — 150-160 сантиметрів.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Згідно з легендою, коли богатир Альоша Попович народжувався на світ, то гримів грім. Ще будучи немовлям, він просить у матері, щоб його сповивали не пелюшками, а кольчугою. Зовсім маленьким він просить благословення для того, щоб іти гуляти по світу.

Так вважається, що історичним прототипом Альоші Поповича послужив ростовський боярин Олександр (Олеша) Попович. У битві при Калці богатир вбив 70 осіб. Останки багатиря, на жаль виявити не вдалося, Олеша загинув на полі бою і похований в землі з іншими воїнами. Ім'я згодом було змінено на Альошу.

Судячи з усього, Іллею Муромцем стародавніх легенд став велетень Ілля Моровлин. Історики вважають, що саме він похований у Києво-Печерській лаврі під ім'ям Іллі Печорського Чеботка.

Згідно з билин Іллю Бог послав батькам під старість років. До 33 років він відрізнявся богатирською статурою, "сиднем сидів на печі", тому що "не було в ногах сили", поки не зцілили його "каліки перехожі", після візиту яких богатир відразу вступив на ратну службу.

Достеменно відомо, що під старість Ілля Муромець вирішив закінчити свої дні ченцем і прийняв постриг в Феодосієвому монастирі (нині Києво-Печерська лавра), де і був пізніше похований, а після канонізований.

Дослідження останків святого Іллі з граду Мурома, які проводилися в Києво-Печерській лаврі вченими, повністю підтвердили былинну версію життя богатиря.

Зріст Іллі становив 177 см - для того часу він був дуже високий, так як зріст інших святих з лаври - 160-165 см).

Нагадаємо, чому молодші діти завжди стають "дурнями" в казках.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Баба-Яга спочатку була божеством смерті: жінка зі зміїним хвостом, яка стерегла вхід в підземний світ і проводжала душі спочилих у царство мертвих.

Також "Знай.uа" писав, про 5 найбільш страшних істот з нашого дитинства.