Група польських археологів спільно з антропологами змогла розкрити загадку страшної загибелі людини, спалений череп і кістки якого були знайдені ще 50 років тому при розкопках в районі річки Нарев (Польща). Про це повідомило видання Live Science.

Як відзначили дослідники, збереженим останкам загиблого близько 8000 років.

Так раніше вважалося, що знайдені останки належать жертві канібалізму. Однак, тільки зараз, використовуючи електронний мікроскоп і комп'ютерну томографію, фахівці виявили сліди загоєння ран на кістках.

Імовірно, чоловік жив ще тиждень після того, як отримав кілька ударів по голові.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Повідомляється, що дані дослідження спростували версію про канібалізм, але підтвердили насильницький характер смерті людини, чоловік був жорстоко убитий.

"Що стосується травми голови, то її причина очевидна, - каже антрополог Яцек Томчик з Університету кардинала Стефана Вишинського у Варшаві. – Судячи з відмітинами на черепі, мисливець отримав дуже сильний і несподіваний удар гострою зброєю".

До речі, після смерті, тіло загиблого було віддано вогню. Вчені стверджують, що це міг бути поховальний ритуал.

Також антропологи встановили, що на момент смерті чоловіка було приблизно 20 років.

Буквально днями археологи розкопали в британському Йоркширі, недалеко від міста Поклінгтон старовинні поховання Залізного століття – приблизно 3 століття до нашої ери. В них спочивали останки знатних людей того часу.

Примітний той факт, що чоловік (воїн) у віці 17-25 років помер своєю смертю, однак уже після смерті його тіло було проткнуто дев'ятьма списами: чотири з них з кістяними наконечниками, а п'ять – з залізними.

Нагадаємо, вчені з Великобританії нарешті змогли розгадати загадку малюнків, які були виявлені в печері Ласко на території сучасної Франції. У повідомленні наголошується, що над дослідженням працювали представники Кентського і Единбурзького університетів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

Також "Знай.uа" писав, українські археологи зробили гучну заяву про знахідку світового рівня. На Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі. Знахідка свідчить про ненасильницькі переселення цих народів на давньоруські землі.