У Яновських лісах на Львівщині житель одного з сіл Пустомитівського району виявив старий іржавий молочний бідон. Після розтину виявилося, що в ньому містяться архів УПА.

Відомо, що у бідоні з документами 1949-1952-х, були списки репресованих українців. Папери пролежали в землі 66 років. У знайденому архіві ще десятки документів, повідомляє "Гал-інфо".

Зараз документи знаходяться в надійних руках фахівців Львівського музею "Тюрма на Лонцького".

Як зазначив директор Національного музею "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, "за попередніми оцінками - це документи одного з районних проводів ОУН Пустомитівщини за 1948-1951 рр..

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Комплекс складається з інформаційних звітів, написаних від руки, підпільних видань ОУН, таких як листівки, журнал "Ідея і чин", також "квитов" (розписок про отримання повстанцями від селян матеріальних речей і продуктів в обмін на підпільні гроші - бофони) та інші документи", - повідомив Забілий.

У той же час він зазначив, що бідон, на жаль, трохи прогнив, тому частина документів втрачені, а решта в задовільному стані, але потребують реставрації, оскільки дуже крихкі.

Для збереження документи переклали фільтрувальним папером, який повинен витягнути з них зайву вологу. Потім їх помістять у морозильні камери, щоб виморозити папір. Волога, яка залишиться, кристалізується і розширить папір. Тоді документи можна буде розгортати.

"Коли ми проведемо всі маніпуляції, зможемо відкрити і почати відчитувати їх. Документи можна відреставрувати. Нам траплялися матеріали і в набагато гіршому стані", - розповів директор музею Руслан Забілий.

В документах часто фігурує село Нижанковичі Старосамбірського району Львівської області.

"В адміністрації ОУН були райони Нижанковичі і Меденичі. Це означає, що архів рівня надрайона. Ми встановимо по каталогах і структурі, до якого надрайону належали ці 2 району, і будемо мати більше інформації", - розповів руслан Забілий.

Архів складається зі звітів, датованих 1946-1948 роками. Їх писали у звичайних шкільних зошитах.

Дослідників зацікавили списки загиблих повстанців, але зараз відкрити їх неможливо.

"Це дуже цікавий документ - "Список тих, хто впав. Репортажі". Іншими словами - це список загиблих з описом того, де і за яких обставин вони загинули. Також є список заарештованих, але його теж поки відкрити неможливо. В архіві є списки депортованих під час сумнозвісної операції "Захід" - "Реєстрація вивезених на Сибір сімей". Вони в досить хорошому стані збереження. Є і робочий зошит зв'язкового, або референта пропаганди, він також потребує реставрації і консервації", - зазначив Забілий.

В архіві міститься зібрана повстанцями інформація про тих, хто співпрацював з радянською владою. Є списки комсомольців, інформація про заклади Дрогобицького району, про місцевої адміністрації. Вказані прізвища та місячна плата в рублях. Збереглися листи повстанців.

"Це оригінальні документи - роздруковані листування провідників. Зверніть увагу на звернення: "Друг Май!". Це, таке собі, робоче листування. Йому писав повстанець на псевдо "Артим". Датується вона 1947 роком", - розповів директор музею.

В архіві є документи радянського зразка: військові квитки, свідоцтво про народження, комсомольські квитки.

"Нашу увагу привернув один документ - комсомольський квиток з вкладеною в нього фотографією. На фотографії людина у військовій радянській формі. Документ виданий на ім'я Богдана Площинского у лютому 1946-го. Потрібно пошукати це прізвище в списках комсомольців, що містяться в цьому архіві", - сказав Руслан Забілий.

У свою чергу історик, голова Вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В'ятрович зазначив, що "саме завдяки розгорнутій спільними зусиллями інформаційній роботі в медіа ця знахідка потрапила не до "чорних археологів", а звідти на ринок артефактів, а туди, де вона й має бути - до науковців і музею".

Як повідомили в прес-центрі ЦДВР, люди, які передавали архів, наголосили, що передали його науковцям, аби ця частинка нашої історії була доступна громадськості, а не стала предметом торгів чи загубилася в таємних архівних сховищах.

Нагадаємо, чим запам'яталися українцям часи правління Леоніда Брежнєва.

Як повідомляв портал "Знай.uа", служба зовнішньої розвідки України розсекретила дані по справі Богдана Сташинського, спецагента, який убив Степана Бандеру.

Також "Знай.uа" писав, українські археологи довгий час вели розкопки в районі села Іванівка Барвінківського району Харківської області. Так стало відомо, що розкопки на місцях запеклих боїв, які йшли тут під час Другої світової війни – в 1942 році, були більш, ніж успішними.