Ще минулого літа корону і державу Карла IX, а також корону його дружини вкрали з закритою вітрини собору Стренгнес, де вони зберігалися. Самі викрадачі втекли з місця злочину на моторному човні.

Коли спрацювала сигналізація, крадії сіли на велосипеди і схилом пагорба доїхали до озера Меларен. Там стрибнули в їх моторний човен і втекли. У поліції підозрювали, що їм вдалося піти від погоні за обширною системою озер, розташованою на захід від Стокгольма.

У даній справі в Швеції вже проходить 22-річний підозрюваний, який поки нічого не розповів слідчим про передбачуваних спільників. Пізніше був затримали його спільник.

Так днями Швеції вдалося повернути державі артефакти монархів, що правили країною в XVII столітті. Похоронні регалії короля Карла IX і королеви Христини виявилися в передмісті Стокгольма. Про це повідомляє The Local з посиланням на поліцію.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами правоохоронців, за попередньою інформацією, похоронні регалії - дві корони і державу - знайшли в Стокгольмському регіоні. Офіційно цю інформацію поки не підтвердили.

Вартість регалій оцінюється в 65 млн шведських крон (близько $7,2 млн).

Місцеві ЗМІ опублікували інформацію, згідно з якою реліквії виявили у сміттєвому баку.

Газета Aftonbladet стверджує, що корони і держави лежали в сміттєвому баку з написом "бомба".

Зараз проводиться кримінологічна експертиза знайдених коштовностей.

Зазначимо, Карл IX був досить суворим і жорстким політиком. 24 лютого 1600 року від став суверенним правителем Швеції, а 6 березня 1604 року був обраний королем, однак, був коронований лише 15 березня 1607 року.

Все недовге правління Карла IX являло собою безперервну війну. Він воював з Данією за Лапландію, з Польщею за Лівонію і з Росією за Інгерманландію. Всі ці війни були в тій чи іншій мірі невдалими для Швеції. Частково це пояснюється тим, що йому протистояли досить сильні воєначальники: Крістіан IV Датська і Ян Кароль Ходкевич.

Нагадаємо, на початку вересня дослідники з Італії оголосили про унікальну знахідку — посудину з мильного каменю, вщерть заповнену античними золотими монетами. Скарб виявили на території розібраного Театру Крессоні в Комо.

Як повідомляв портал "Знай.uа", не менш загадковий і стародавній індійський храм Шрі Падманабхасвамі, спорудженого на честь бога Вішну, який досі зберігає таємницю за запечатаними дверима.

Також "Знай.uа" писав, днями археологи знайшли біля Каїра старовинний винний льох віком 2 500 років. Вчені відносять його до епохи Птолемеїв, які правили Єгиптом з IV по I століття до нашої ери.