Незвичайний предмет побуту Середньовіччя знайшли у Львові на вулиці Сербській, 3 в колодязі. Зараз це будинок, де знаходиться "Майстерня шоколаду".

Назва дивовижної знахідки – акваманіл, також відомий, як водолій. З латинської - aqua-вода і manus-рука - настільний рукомийник. Старовинний предмет показала українцям "Рятувальна археологічна служба". Про це повідомляє Gazeta.ua.

Спочатку акваманіл використовувався в церковному вжитку. Служили для обмивання рук під час літургій. Пізніше, стали предметами побуту у феодальних і шляхетських колах. Зокрема, при бенкетах.

Такі речі найчастіше виготовляли з глини або бронзи, у вигляді фігурок реальних або фантастичних звірів і птахів. Робили їх порожнистими, з розкритими пащами або дзьобами для зливу води. За ручку служив "хвіст".

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Такий посуд відомий з античних часів. Але широке поширення набув у період Середньовіччя.

Львівський акваманіл - це керамічний посуд розміром на 15,4 15,2 на 10,3 см. Виготовлений у вигляді стилізованого "голуба" з глини. Прикрашений орнаментом у стилі ритування.

Голова птиці у формі носика для зливу. Тулуб - кулястий. Хвіст виконує роль ручки. Сама істота стоїть на чотирьох ніжках, що незвично для птиці.

Виготовив львівського водолія, швидше за все, місцевий майстер. Вчені не виключають і того, що акваманіл могли і привезти у Львів. Адже Петровичивськая каменниця з початку XVII ст. належала обивателю вірменського походження.

Нагадаємо, в Одесі в курортному районі Аркадія виявили мертві тіла двох людей. Відомо, що напередодні бездомний вирішив заночувати в катакомбах, які знаходяться поблизу Траси здоров'я.

Як повідомляв портал "Знай.uа", науковці національного заповідника "Хортиця" знайшли на дніпровському дні під Херсоном два середньовічних дерев'яних кораблі. Підводні археологи мріють про створення українського музею старовинних суден – за роки незалежності з Дніпра підняли три великих корабля і кілька малих.

Також "Знай.uа" писав, у зв'язку з будівництвом велосипедно-пішохідного мосту над Володимирським узвозом група українських археологів провела масштабні розкопки на Володимирській гірці в Києві, по сусідству з пам'ятником князю Володимиру Хрестителю.