Храм Геркулеса – неймовірне і найдавніше місце, яке розташоване в столиці Йорданії Аммані. У цих руїн надзвичайно багата історія.

Як стверджують історики, храм був побудований у 2 столітті нашої ери – за часів правління Марка Аврелія. Однак місцевим зодчим так і не вдалося добудувати його до кінця, в цей момент йшли війни.

Фахівцям вдалося відтворити приблизний вигляд цієї дивовижної будівлі

Храм вважався головним святилищем міста і, ймовірно, був зведений на честь Геркулеса. Була зведена і гігантська статуя, від якої сучасним людям залишилося – величезні пальці і лікоть.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Про те, що храм римлян присвячений стародавньому полубогу Геркулесу, археологам розповіли монети із зображенням цього міфічного героя, знайдені тут у великій кількості, і відповідно – фрагменти гігантської мармурової руки.

Геркулес (Геракл) був надзвичайно шанований античними жителями і особливо – воїнами. І греки, і римляни вважали це божество уособленням сили і безстрашності. Тому немає нічого дивного в тому, що в честь нього виліпили фігуру настільки величезних розмірів.

Але куди поділися інші її частини? На жаль, велика частина унікального гігантського дива назавжди втрачена для історії, і таємниця її руйнування поки так і не розгадана.

Дослідники підрахували, що висота Геркулеса досягала не менше 12-13 метрів, а це значить, що він був чи не найбільшою фігурою, виконаною з мармуру, за всю історію людства, і найбільшою статуєю греко-римського періоду.

З приводу причин руйнації статуї у дослідників є лише одна версія: гігантський Геркулес міг розбитися під час одного з найсильніших землетрусів, які неодноразово траплялися в цій місцевості.

Щоправда, залишається загадкою, куди поділися інші частини мармурового тіла. З одного боку, навряд чи вони розкололися на такі дрібні шматочки, що їх не можна було б виявити.

З іншого – для вандалів або просто місцевих жителів розрізнені шматки мармуру могли представляти велику цінність.

Тепер частина кисті руки вважається окремою скульптурою, що отримала офіційну назву "Рука Геркулеса", і подивитися на цю пам'ятку з'їжджаються туристи з усього світу.

Сам же пагорб, на якому розташовані руїни храму, являє собою прекрасний оглядовий майданчик, з якого відкривається шикарний вид на місто.

Нагадаємо, дивні факти з життя стародавніх греків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у стародавньому Римі налічувалося 35 лупанаріїв, що відомо про перші публічні будинки.

Також "Знай.uа" писав, Помпеї подарували світові ще один твір мистецтва.