25 лютого 1956 року, 63 роки тому, на закритому засіданні XX з'їзду КПРС Хрущов виступив із звинуваченнями проти Сталіна.

Програма з'їзду вже була вичерпана, коли Микита Хрущов запропонував увазі учасників свою сенсаційну доповідь "Про культ особи і його наслідки". У доповіді Хрущов викладав факти, що викривають І.В. Сталіна. У ній йшлося про масовий терор, репресії і злочини 30-50 років, у яких звинувачилося Йосипа Сталіна.

Його доповідь шокувала присутніх делегатів. За спогадами очевидців, під час виступу першого секретаря в залі панувала мертва тиша.

Доповідь була секретною. Але вже на початку березня брошура під грифом "не для друку" була розіслана по всім партійним організаціям. Таким чином, "закритість" доповіді була умовною, хоча офіційно її було опубліковано лише в 1989 році. Доповідь привернула величезну увагу в усьому світі; з'явилися її переклади на різні мови, в тому числі що розповсюджувалися в некомуністичних колах.

Що було в доповіді про культ особи

1. Сам факт культу особи в СРСР
Микита Хрущов звинуватив Сталіна у створенні режиму, що базується на "підозрах, страху та терорі" і заявив, що він хоче зруйнувати культ Сталіна, котрий помер три роки до того.



2. Сталін необгрунтовано ввів поняття "ворог народу"
У промові була порушена історія зі звинуваченнями так званих "ворогів народу", які в дійсності такими не були. Хрущов звинуватив Сталіна у масових репресіях.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

3. Сталін керував країною одноосібно

4. Сталін знав про підготовку нападу Німеччини

У доповіді говориться, що єдиновладдя Сталіна призвело до тяжких наслідків в ході Великої Вітчизняної війни. Хрущов стверджував, що слова колишнього радянського лідера про "раптовість нападу німців на Радянський Союз", не відповідає дійсності. Уїнстон Черчілль попереджав Сталіна про те, що німецькі війська збираються напасти на країну, застерігав про загрозливу небезпеку.

Згідно з доповіддю, якби промисловість була вчасно мобілізована для забезпечення армії зброєю, то країна понесла б менше жертв. Репресії проти армійських кадрів негативно позначилася на стані військової дисципліни під час війни. Крім того, сам Сталін, за словами Хрущова, не розумів, що насправді діється на фронтах, тому що не був ні на одному, але при цьому віддавав накази і втручався в хід операцій.

В кінці доповіді Хрущов заявив, що потрібно раз і назавжди розвінчати культ особистості і зробити відповідні висновки.

Наслідки доповіді про культ особи Сталіна для СРСР

Жителі країни були вражені змістом доповіді Микити Хрущова. Багато стали сумніватися в ролі Сталіна в житті держави. Люди стали шукати відповіді на запитання, як це все сталося і чому про це не говорили раніше. Суспільство розділилося на тих, хто підтримував розвінчування культу особи, а також тих, хто вважав сказане помилкою.

Після ХХ з'їзду в СРСР відбулися зміни у внутрішньому житті країни і зовнішній політиці. На волю після реабілітації вийшли сотні тисяч людей. Якщо з 1953 до початку 1956 реабілітовано близько 8 тис. осіб, то в 1956-1957 - понад 500 тис.

У звітах місцевих партійних організацій в ЦК повідомляли про факти публічного знищення і осквернення портретів, бюстів і пам'ятників Сталіна. На зборах парторганізацій, де зачитувалася доповідь Хрущова, ухвалювали резолюції "оголосити Сталіна ворогом народу і скасувати все, що носить ім'я Сталіна". Деякі вимагали прибрати тіло Сталіна з мавзолею. Зрештою, у 1961 році в мавзолеї залишили лише Леніна.

У країні пройшли масові перейменування. Сталінград став Волгоградом, столиця Таджицької РСР - Душанбе. За рішенням уряду багато художніх кінострічок були піддані цензурі і звільнені від "нав'язливого образу" Йосипа Сталіна.

Доповідь Хрущова в історії вважається моментом, що поклав кінець сталінської епохи і зробив обговорення низки громадських питань трохи вільнішими; вона знаменувала ослаблення ідеологічної цензури в літературі і мистецтві і повернення багатьох перш заборонених імен.

Що означав кінець репресивної сталінської ери для України? Це повернення із заслання сотень тисяч депортованих, скорочення терміну ув’язнення, для когось часткову чи то й навіть повну реабілітацію. Та й загалом так звана "хрущовська відлига" стала послабленням репресивного комуністичного режиму.

Нагадаємо, існують теорії, що за смертю Сталіна стоять люди з уряду, яким не подобалася політика диктатора. Історики вважають, що до нього навмисно не підпускали досвідчених лікарів, які б могли надати допомогу.

Як повідомляв портал Знай.ua, спливла таємниця про кривавого диктатора Сталіна, яку тримали в секреті 70 років.

Також Знай.ua писав, Ялтинська конференція заклала фундамент Холодної війни