Єгипет знову ощасливив археологів неймовірною знахідкою: під час розкопок дослідники натрапили на давню фігуру сфінкса з дивовижною баранячою головою. Про це повідомив портал The Guardian.

На території Єгипту досі постійно виявляють давні знахідки, що володіють колосальною цінністю для науки. Археологи всього світу з великим трепетом проводять розкопки в історичних районах країни, часом роблячи по-справжньому дивовижні відкриття. Сфінкса з головою барана можна сміливо зарахувати до однієї з них.

Унікальну знахідку розкопали на території стародавнього кар'єра Гебель-ель-Сілсіла, що розташувався на берегах Нілу.

Скульптура сфінкса, якого археологи витягли з товщ землі, складає приблизно ти тисячі років. У тому місці, де було зроблено археологічне відкриття, в період Нового царства розташовувалася майстерня.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Дослідники знайшли не тільки статую істоти з баранячої головою, але і сотні кам'яних фрагментів з ієрогліфами і різьбленням у вигляді скрученої в спіраль кобри.

Висота знайденого сфінкса складає більше трьох метрів. Його дістали з глибокої ями, куди в епоху римського панування (30-395 роки нашої ери) скидали різний сміття. Експерти припустили, що його почали виготовляти незадовго до смерті фараона Аменхотепа III (близько 1388-1351 років до нашої ери). Коли правитель помер, невдоволені піддані позбулися всіх фігур, зроблених під час його царювання.

До речі фігура сфінкса з тілом лева і головою барана називається в науці "кріосфінксом".

Археологи розділились у поглядах щодо мотивів створення таких статуй. Деякі впевнені, що кріосфинксі охороняли давні усипальниці і спокій мертвих єгиптян. Інші впевнені, що такі фігури були покликані відлякувати загарбників від Стародавнього Єгипту, вселяючи в них жах одним своїм виглядом.

Відомо, що древні єгиптяни зображували з баранячої головою бога Хнума – бога родючості, який був сином Нуна; його священна тварина, відповідно, — баран.

В Елефантині один з титулів Хнума був "Владика неба, який сидить на високому троні".

Хнум зліпив людину з глини на гончарному крузі і причетний до народження деяких богів (Хапі, Рененутет, Хека). Також божество при народженні царського немовляти "давав здоров'я членам його" і творив для нього Ка.

За одним із переказів, вчений і мудрець Імхотеп — сановник і архітектор фараона Джосера (III тисячоліття до н. е.) у зв'язку з семирічним голодом порадив Джосеру зробити багате жертвоприношення богу родючості. Фараон послухався поради, і Хнум з'явився йому уві сні, пообіцявши звільнити води Нілу. У той рік країна отримала прекрасний урожай.

Нагадаємо, спелеологи в секретному відділі піраміди фараона Сенусерта II виявили прозорий саркофаг з мумією інопланетної істоти — черговий унікальний артефакт, який викликав немало суперечок в колах дослідників і звичайних людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", професор Уілфред Гріггз з університету Брігама Янга, розташованого в штаті Юта, в серпні 1995 разом з групою дослідників просвітив рентгеном 6 мумій, включаючи таємничу мумію Юзермонту з музею Розенкрейца, розташованого в Сан-Хосе.

Також "Знай.uа" писав, на кордоні провінції Цинхай і Тибетської автономної префектури дослідники виявили руїни загадкової піраміди, яка мала три трикутних входи. Вчені, пройшовши через один зберігся вхід у піраміду, натрапили на мережу з металевих труб, які ведуть у вириту кимось печеру.