Одеська кухня дуже різноманітна, тому слава про неї розлетілася практично всім світом. Перлина чорного моря також може похвалитися легендарними ресторанами, які з'явилися в XX столітті і радують своїх відвідувачів донині.

Кафе-кондитерська "Фанконі"

Це одеський рекордсмен за кількістю легенд і згадок про нього у художніх творах.

Його відкрив Яків Фанконі в 1872 році. Розташування в самому центрі міста зробило кафе-кондитерську богемним місцем і штаб-квартирою біржових гравців і маклерів.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Золоті роки "Фанконі" тривали до 1920 року — тоді в його приміщенні відкрили "Клуб военморів імені Шмідта", який потім перетворився в "Культурний клуб моряків", потім в їдальню.

Шолом-Алейхем писав про "Фанконі":

"Це кафе, де п'ють каву, їдять морозиво і укладають угоди".

Тут бували Бунін, Купрін, Чехов, Уточкін, Бабель, Маяковський, Шаляпін, Ільф і Петров та багато інших. На верхньому поверсі "Фанконі" було програно весь статок сім'ї Юрія Олеші.

А ще тут знаходився штаб самого Короля — Мішки Япончика.

В даний час у будівлі розташовується ресторан Fanconi 1872.

Пивний бар "Гамбрінус"

Цікаво, що "Гамбринусів" в Одесі було 3. А перший був відкритий ще в 1868 році на Грецькій площі. А останній з них знаходиться в провулку віце-адмірала Жукова.

Однак, найбільш знаменитий — той, про який писав Олександр Купрін в однойменному оповіданні, — працював з 1897 року у підвалі за адресою Дерибасівська, 32. Саме там Купрін познайомився з колоритним і талановитим скрипалем Сашком-музикантом.

Знайомство принесло успіх обом: Купрін написав популярну розповідь, а Сашко і "Гамбрінус" прославилися на всю Одесу.

Ресторан готелю "Петербурзька"

Готель відкрився на Приморському бульварі в 1832 році за проектом архітекторів Мельникова і Боффо. Місце стало популярним і солідним. Тут зупинялися знаменитості того часу.

Готель славилася ще й розкішним рестораном з видом на море.

Сьогодні від готелю залишилися лише спогади, але ресторани на першому поверсі будівлі регулярно змінюють один одного.

Ресторан Цезаря Отона

Це був один з найбільших і знаменитих будинків молодої Одеси. Його власник негоціант Рено відкрив там казино і готель, де свого часу проживав у 14-му номері Олександр Пушкін.

Тут же на першому поверсі знаходився ресторан, який належав французові Цезарю Отону. Природно, поет часто заходив сюди. Відгомін його перебування ми бачимо в "одеській главі" Євгенія Онєгіна.

Кухню Отона любив не тільки засланець Пушкін. Микола Гоголь під час перебування в Одесі також відвідував цей ресторан.

"Аркадія" він же "Південна Пальміра"

Зимовий ресторан "Аркадія", побудований в 1905 році під керівництвом архітекторів Бейтельсбахера і Отона для купця 1-ї гільдії Ушера Сігала, був одним із перших капітальних будівель в Аркадії і вже точно найбільш розкішним: паркетні підлоги, величезні дзеркала, прикрашений пасторальним розписом плафон, ліпнина…

Фешенебельний заклад приваблював міську еліту і, напевно, зіграв значну роль у розвитку курортної зони Аркадії. Після революції ресторан націоналізували і використовували як громадську їдальню.

Але в 1990 році заклад вже під ім'ям "Південна Пальміра" здобув другу молодість.

Нагадаємо, у мережі показали старовинні фотографії курортів Одеської області в 1930-х роках.

Як повідомляв портал "Знай.uа", перші згадки про курорт Трускавець відносяться до 1469 року. Курорт заснували в 1827-му. Тоді побудували 8 ванн для мінеральної води.

Також "Знай.uа" писав, у мережі показали старовинні ретро-листівки з французького курортного міста Віші. Курорт був відомий своїми мінеральними джерелами, багатими залізом.