У цей день, 8 березня, 1857 року в Нью-Йорку розгнівані текстильниці пройшли маршем вулицями Манхеттена. Жінки протестували проти низьких зарплат і жахливих умов праці.

"Марш порожніх каструль" – це знакова подія в історії улюбленого всіма жінками Міжнародного жіночого дня.

Клара Цеткін і Роза Люксембург

Суспільство отримало свято Міжнародного Жіночого дня саме завдяки Кларі Цеткін і Розі Люксембург. Хоча спочатку він мав мало чого спільного з квітами, подарунками і посмішками. А починалося все по-революційному і дуже брутально.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Клара Цеткін

Жінки не вимагали чогось надприродного. Вони хотіли, щоб їх робочий день був скорочений, умови праці були не такими жорсткими, а заробітну плату таку ж, як і у чоловіків.

Варто відзначити, що тоді жінки були змушені працювати 16 годин на добу, при цьому отримуючи жалюгідні копійки.

Результатом протесту стало введення 10-годинного робочого дня не тільки для чоловіків, але і для жінок.

Через майже 50 років, знову-таки 8 березня, але вже 1908 року за призовом Нью-Йоркської соціал-демократичної партії жіночої організації відбувся мітинг з гаслами про рівноправність жінок.

У цей день більш ніж 15000 жінок пройшли маршем через усе місто, вимагаючи скорочення робочого дня і рівні з чоловіками умови оплати праці.

У цьому з'явилися гасла про надання жінкам виборчого права. Була створена конституційна комісія, яка повинна була проаналізувати питання, чи можуть жінки мати вибіркове право або воно надається їх чоловікам.

Саме 8 березня було обрано для встановлення спеціального дня солідарності трудящих жінок всього світу в боротьбі проти гноблення, нерівність, за свої права.

Ідея проведення цього дня належала відомій німецькій революціонерці Кларі Цеткін. У 1910 році на жіночій конференції в данській столиці Копенгагені Цеткін запропонувала свою ідею.

Вперше Міжнародний жіночий день відзначався в ряді країн Європи в 1911 році. Першими його стали відзначати жінки Данії, Австрії, Німеччини та Швейцарії.

З кожним роком число країн, в яких на тому чи іншому рівні відзначалася ця дата, зростала, і в 1970-ті роки 8 березня було проголошено ООН як Міжнародний жіночий день.

Нагадаємо, у 1897 році Беастрикс Поттер написала наукову роботу, названу "Проростання спор Agaricineae" і за допомогою її дядька, відомого хіміка сера Генрі Роскоу, робота була представлена в Кью від імені Беатрікс Суспільству Ліннея.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ім'я однієї з найрозумніших жінок початку XIX століття стало відомим лише через десятиліття після її смерті. До дотепер вона залишається в тіні своїх колег-чоловіків.

Також "Знай.uа" писав, протягом декількох років хоробрий 46-й гвардійський нічний бомбардувальний авіаційний полк вселяв страх ворожим пілотам.