Дослідники з фонду Schlesische Brücke оприлюднили щоденник нацистського офіцера, в якому вказано розташування схованок Гітлера, куди фюрер звозив золото, вкрадені предмети мистецтва й інші цінності.

Автор щоденника офіцер СС Егон Оленхауер стверджує, що німецький диктатор наказав сховати 260 вантажівок з скарбами, щоб захистити їх від наступаючої Радянської Червоної Армії, пише Daily Mail.

У цій операції есесівець Оленхауер виступав сполучною ланкою між іншими офіцерами СС і місцевими аристократами, які хотіли сховати свої скарби від Червоної Армії.

Щоденник Егона Олленхауэра

Згідно щоденнику, який десятиліттями зберігався у масонському будиночку в німецькому місті Кедлінбургер, скарби були доставлені в 11 місць у Польщі.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Стверджується, що в одному з схованок знаходиться 28 тонн золота, видобутого філією Рейхсбанку в Бреслау, польському місті Вроцлаві.

В інші схованки звозили золоті монети, медалі, ювелірні вироби та цінні речі, віддані місцевою елітоюнацистам на зберігання.

У щоденнику також сказано, що в одному з сховищ зберігається 47 творів мистецтва, імовірно вкрадених з колекцій Франції, включаючи твори Ботічеллі, Рубенса, Сезана, Караваджо, Моне, Дюрера, Рафаеля і Рембрандта.

Ще в одному тайнику зберігаються предмети релігійного культу, викрадені з усього світу в спробі знайти докази расових теорій Гітлера.

"Близько десяти років тому, після довгих обговорень, Кедлинский будиночок вирішив передати цей щоденник у фонд. Ми публікуємо інформацію про щоденник зараз, так як хотіли дочекатися смерті всіх осіб, які могли бути пов'язані з подіями і щоденником, особливо офіцерів СС. Це було побажання будинку Кедлинбургеров", — заявив сучасний власник щоденника Роман Фурманяк з фонду Schlesische Brücke.

Сторінки щоденника Олленхауэра

Фурманяк заявив, що достовірність щоденника була перевірена п'ятьма установами Німеччини, у тому числі факультетом історії мистецтв Геттінгенського університету.

В даний час Фонд досліджує місця, зазначені в щоденнику, щоб упевнитися, що вони знаходяться в безпеці.

Дивіться також: Золото Гітлера

Нагадаємо, у віці 99 років помер колишній в'язень нацистського концтабору і військовий летчик Річард Черчіль.

Як повідомляв портал "Знай.uа" римський імператор Нерон, мабуть, самий осуждаемый правитель в історії.

Також "Знай.uа" писав цікаві факти про Вінстона Черчилля.