Вчені з Університету Барселони, Каталонського дослідного центру ICREA і Університету Севільї показали світові рідкісний приклад палеолітичного мистецтва.

Як заявляють дослідники, артефакт виявили в Орт-де-ла-Бекера (Hort de la Bequera) на території каталонського муніципалітету Маргалеф, його вік становить 12,5 тисяч років. Про це повідомляє Eurekalert.

Наголошується, що артефакт був знайдений ще в 2011 році. За цей час він пройшов всі процедури очищення, реставрації та 3D-копіювання.

На фрагменті каменю можна побачити вирізані древнім художником фігури людей і птахів, що утворюють єдину композицію.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

За словами вчених, це всього четверте наскальне зображення взаємодіючих людей і птахів, знайдене в Європі.

Як правило, малюнки палеоліту присвячені тваринам, основному, козам, оленям і коням. У даному випадку, на думку вчених, древній художник міг зафіксувати момент полювання на птахів.

Шматок вапняку розміром 30 сантиметрів, на ньому зображені дві людські фігури і дві крилаті істоти. Дослідники вважають, що це журавлі. Зображення було створене за допомогою крем'яного інструменту.

"Поки це одна з небагатьох знайдених сцен, яка передбачає зародження наративного мистецтва в Європі, — говорить провідний автор статті Інес Домінго. тема унікальна, оскільки вона поєднує в собі образ полювання і материнства. У представленої сцені птахи приваблюють увагу. А люди чи то переслідують їх, чи то копіюють їх рухи".

Дослідники впевнені, що знахідка — це виняткова віха в європейському палеолітичному наскальному мистецтві через унікальность і чудове збереження.

У будь-якому випадку це рідкісний приклад, коли твір палеолітичного мистецтва Європи являє собою не окрему фігуру, а композицію з кількома персонажами.

Нагадаємо, 41-річна мешканка британського графства Кент на ім'я Рейчел Картер випадково знайшла в полі за допомогою металошукача золоту англосаксонську підвіску, яку високо оцінили експерти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", неймовірна історія сталася з 37-річною Енн Клапп з англійського графства Дербишир. Жінці залишили у спадок схованку з древнім скарбом.

Також "Знай.uа" писав, дослідники, проводили розкопки на території столиці швейцарського кантону Урі, міста Альтдорфа натрапили на багаті сліди римського поселення - монети і прикраси перших століть нашої ери.