У Бресті під час будівництва житлового кварталу на розі вулиці Куйбишева та проспекту Машерова будівельники натрапили на страшну знахідку – місце масового поховання часів Другої світової війни. Про це повідомляє місцевий портал БЕЛТА.

Фахівці, що проводили роботу, припускали, що знайдуть останки, але навіть не підозрювали про таку страшну кількість – 990 чоловік.

"Були побоювання, що в ході цієї роботи будуть знайдені останки. І інвестор це знав. Враховуючи розташування гетто в цьому районі, передбачалося, що мова піде про десятки осіб. На даний момент вже вилучені останки 990 чоловік. Цієї цифри не очікував ніхто - ні громадські, ні вчені ", - зазначив керівник Брестського міськвиконкому Олександр Рогачук.

Скільки ще лежать у центрі Бреста на місці потенційно нового житлового кварталу, сказати не береться ніхто. На даний момент розкопки тривають, їх веде спеціалізований батальйон Міністерства оборони.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Відомо, що в Брестському гетто перебувало до 28 тисяч євреїв. Близько 17 тисяч чоловік було розстріляно в жовтні 1942 року поблизу залізничної станції Бронна Гора в Березівському районі. Доля решти ув'язнених залишається невідома.

Зараз влада займається питанням увічнення пам'яті жертв гетто.

"На місці поховання не буде нічого, крім зелених газонів. Навіть паркувальних місць, дитячих майданчиків там не будемо розміщувати", - зазначив мер міста.

Останки планується надати землі за всіма релігійними і моральними канонам на одному з кладовищ обласного центру, витрати на себе візьме міськвиконком Бреста.

Як відзначили очевидці тих страшних подій, після знищення гетто протягом місяця фашисти щодня розстрілювали людей. У післявоєнні роки В цьому кварталі неодноразово знаходили людські останки, які були перепоховані в братські могили на міських кладовищах "Плоска" і "Тришинському".

Нагадаємо, дослідник Стейн Теннессон (Stein Tønnesson) з Інституту досліджень миру в Осло (ПРІОРИТЕТ) погодився ранжувати війни Нового часу за ступенем їх жорстокості.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Українському інституті національної пам'яті представили інтерактивний підручник "Бабин Яр: пам'ять на тлі історії. Путівник для вчителя".

Також "Знай.uа" писав, фотограф Марина Амарал з Бразилії в співпраці з музеєм-меморіалом Освенцім-Біркенау надає колір збереженим чорно-білих знімків в'язнів концтабору.