Лаодикея на Лику – старовинне місто, від якого залишилися тільки величні руїни. Турецькі археологи виявили в цьому місці чергову унікальну знахідку, яка стала сенсацією. Це статуя римського імператора Траяна, яка збереглася у вигляді 356 уламків. На щастя, реставраторам вдалося повністю відновити.

У світі існує безліч зображень імператора, але археологи зазначили, що композиція з Лаодикеї виділяється на загальному тлі заввишки, якістю виконання і рівнем деталізації. Керівник розкопок Джелал Шимшек припускає, що скульптор був особисто знайомий з Траяном.

Статуя Траяна в Лондоні

Скульптор традиційно представив імператора в образі воїна. Але археологи вважають, що статуя з'явилася не завдяки військовим успіхам Траяна, а завдяки його досягненням в області житлово-комунального господарства.

Загальний вигляд скульптури

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Професор Джелал Шимшек коротко розшифрував деякі деталі образу:

"Символи на обладунках чітко помітні. У верхній частині можна побачити блискавки Юпітера, бога грому і покровителя імператорів Риму. У центрі розміщена Медуза Горгона – можливо, вона була символом священного жаху, який вселяв імператор. Нижче дзеркально розташувалися два грифона, символи Аполлона, який в першу чергу вважається покровителем мистецтв. Можна вважати, що і Траян вважав себе таким".

Шимшек зазначив дуже важливу деталь: передні лапи грифонів лежать на посудині з водою. На думку турецьких фахівців, цей образ є символом головної перемоги Траяна в Лаодикії – будівництва міського водогону.

Професор назвав статую імператора однією з найважливіших знахідок за останні 15 років. Він повідомив, що вона пов'язана з іншим відкриттям, яке стало сенсацією. В Лаодикії в 2015 році на розкопках виявили кам'яну плиту з найдокладнішим і найдовшим написом стародавнього світу: "законом про водокористування" або, як його коротко називають археологи, "законом про воду".

Плита з законом про водокористування

Напис на плиті, створений у 114 році, присвячений Траяну. Він складається з 30 рядків – списку суворих правил з перерахуванням штрафів за різні порушення закону води. Найважче покарання передбачене для чиновників – за хабар або недбалість. Не дарма Траяна називали найсправедливішим з імператорів.

Читайте також: унікальна у своєму роді статуетка розкрила таємницю невідомої цивілізації

Нагадаємо, в гробниці імператора знайшли втрачені правила найдавнішої гри

Портал "Знай.uа" розповідав про безносих давньоєгипетських статуй і про те, чому вихідців з того світу позбавили дихання