У мережі показали найбільшу камеру у світі, яку світ побачив у XX столітті. Її могло б і не бути, якби незвичайна вимога компанії "Chicago & Alton Railway", яка в 1899 році створила "Alton Limited" – "найкрасивіший у світі потяг". Про це сообщает Cameralabs.

Так метою великої камери було зафіксувати поїзд, цілком умістивши його на одному фото.

З цим проханням представники компанії звернулися до відомого на той час фотографа Джорджу Р. Лоренса. Він був новатором у своїй області – навіть його чиказька студія славилася слоганом "Неможливе у фотографії – наша спеціалізація".

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

До речі, саме Лоуренс прославився фотографіями Сан-Франциско після землетрусу 1906 року.

Так "Chicago & Alton Railway" хотіли фотографію розміром 2,4 м.

Спочатку Лоренс запропонував зробити кілька окремих знімків і потім склеїти їх в одне ціле. Але компанії цього було недостатньо, вони хотіли максимально правдоподібний кадр.

Тоді фотограф запропонував інше рішення: сконструювати найбільшу в світі фотокамеру. На тому і зійшлися.

У результаті була створена камера рекордних розмірів з натуральної вишневої деревини з об'єктивом Carl Zeiss, також найбільшим з коли-небудь виготовлених.

Сама фотокамера важила понад 400 кг, а в повній комплектації вага становив понад 635 кг. Згідно серпневій статті 1901 року в газеті "Brooklyn Daily Eagle", для управління апаратом потрібно 15 чоловік.

Одним весняним днем 1900 року камера була доставлена на місце зйомок.

Погода була ясною, але вітряною. Після того, як фотоапарат повністю зібрали, Лоренс встановив витримку на дві з половиною хвилини і зробив знімок.

Тільки уявіть, для прояву двометрового знімка потрібно було близько 40 літрів хімреактивів.

У тому ж році "Chicago & Alton Railway" відіслали 3 копії знімка поїзда на Всесвітню виставку в Парижі, де Лоренс удостоївся гран-прі World Photographic Excellence.

У це складно було повірити, що одна фотокамера здатна створити настільки величезну фотографію. "Chicago & Alton Railway" і Лоренсу довелося надати письмові свідчення, що підтверджують справжність знімка.

До речі, найкрасивіший у світі потяг створювався для швидкого перевезення вантажів між Чикаго і Сент-Луїсом. Він складався з 6 вагонів і зачаровував симетрією: всі вагони були одного розміру, всі вікна – однакової форми.

У 1901 році популярний журнал "The Railway Magazine" назвав його "потягом, який варто оглянути як зовні, так і зсередини".

Нагадаємо, на старовинному знімку розгледіли привид солдата, намагався виконати обіцянку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", старовинні дагерротипи, просочені духом золотої лихоманки. У період між 1848 і 1854 роками в Каліфорнії з'їхалися 300 000 чоловік.

Також "Знай.uа" писав, польський фотограф задокументував яким був Львов 30 років тому.