Церква Різдва Христового є однією з найбільш прадавніх і культових споруд Тернополя. Це також візитна картка міста. Однак, українські архітектори, які досліджували давню святиню, зробили відкриття, яке зможе нарешті заповнити білі плями історії України.

Так всередині церкви фахівці виявили частину в'їзних воріт Кам'янецьких. Вони тепер складова тернопільського храму. Як повідомляють експерти, це може спровокувати "революцію" в історії міста. Ще недавно існувала думка, що ні одні з в'їзних брам не збереглися.

Мало хто з українців знає, що на місці цього храму стояла дерев'яна церква, відома як Середня. Вона згоріла у кінці 16 століття. Кам'яну споруду будували 6 років, починаючи з липня 1602. Однак з того часу церква неодноразово руйнувалася і реконструювалася. Сучасного вигляду церква набула з 1936 року.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В середині церкви керівник архітектурної майстерні Юрій Вербовецький показує різницю в кладці стін.

Як припускає Юрій Вербовецкий, це найдавніші в'їзні ворота Тернополя. Досі їх вважали повністю зруйнованими.

Юрій Вербовецкий вважає, що це відкриття вимагає додаткових наукових досліджень і обґрунтувань. Якщо підтвердять припущення вчені, Тернопіля церква Різдва Христового стане туристичною Меккою.

Відомо, що на даний момент будівля в поганому стані і потребує реставрації, та заміни покрівлі. Вже розроблена документація на початок робіт. Проектну документацію реставраційних робіт церкви Різдва Христового розробляла архітектурна майстерня Юрія Вербовецького.

Відзначимо, на данний момент вона належить до Української автокефальної православної церкви.

Ця церква є прекрасним зразком норову і оригінальності подільської архітектури 17 століття. Вона була зведена в самому початку 17 століття, проектом керував майстер Леонтій, який поставив Церкву прямо біля східних воріт цього міста.

Нагадаємо, колекціонер показав рідкісні фотографії дивовижних українських пейзажів 19 століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські археологи знайшли колодязь у старовинному замку. На території замку був організований музей. У сучасній експозиції представлено декілька виставок.

Також "Знай.uа" писав, про неймовірні фортеці України, які зберігають безліч таємничих історій.