В Ізраїлі чотирьом старшокласникам із селища Іфат, під час тренування в долині Ізреєль, вдалося знайти унікальну золоту монету, яку археологам ні разу не пощастило відшукати.

Щасливі школярі після тренування показали знахідку своєму вчителю географії та історії. Вчитель підтвердив, що монета справді старовинна і являє собою велику цінність. Школярам були вручені почесні грамоти. Про це повідомили 16 квітня в Управлінні старожитностей Ізраїлю.

Пізніше, вже ізраїльським фахівцям вдалося з достатньою точністю встановити дату карбування монети.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Так даній монеті, за словами дослідників, 1600 років, її називали солідом. Цей солід був створений в Константинополі в період правління імператора Феодосія II.

Варто відзначити, що золоті соліди такого зразка випускалися в обіг з 420 за 423 рік н. е. Як пояснила доктор Габі Биховски, експерт Управління старожитностей з питань нумізматики, солід такого зразка виявлений на території Ізраїлю вперше.

Вона тривалий час залишалася основною монетою і грошово-лічильною одиницею Римської імперії, а потім Візантії.

Цікаво, що ця монетка дала назву багатьом грошовим одиницям – сольдо в Італії, су у Франції, шилінгу в Англії, Шотландії та німецьких державах.

На лицьовій стороні монети викарбувано зображення імператора, обрамлене його титулом.

На звороті зобразили крилату постать жінки з хрестом в руці. Цю фігуру називають "Вікторією" - перемогою.

Зазначимо, Феодосій II успадкував трон в дитячому віці і стояв на чолі Східної Римської імперії 49 років, з 402 по 450 рік н. е. В історію єврейського народу цей імператор увійшов як гонитель іудаїзму.

Він був прихильником християнства і переслідував послідовників інших релігій. За його наказом були зруйновані давні святині в Олімпії і спалені праці філософів-неоплатоників.

Нагадаємо, 90-річному старому город підніс неймовірний урожай – горщик із золотими і срібними монетами XV століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на території графства Південний Йоркшир у Великобританії археологи натрапили на клад з монетами.

Також "Знай.uа" писав, 41-річна Рейчел Картер випадково знайшла в полі золоту англосаксонську підвіску, яку високо оцінили експерти.