На узбіччі дороги в графстві Ессекс, Великобританія, було знайдено унікальне королівське поховання. Дослідники вже встигли назвати його найбільш значимою археологічною знахідкою, яка коли-небудь була зроблена в Англії. Про це повідомляє Daily Mail.

На фото: місцезнаходження королівського поховання, виявленого під узбіччям дороги

Цікаво, що виявили гробницю між пабом і супермаркетом Aldi. Як припускають вчені, могила, є похоронною камерою брата англосаксонського короля Себерта і датується 580-605 рр. н. е.

Враження художника про камеру

Дослідники назвали її "британським еквівалентом гробниці Тутанхамона" — за науковою значущістю і ідеальним збереженням.

Популярні новини зараз
Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Тільки уявіть собі, всередині камери перед археологами постало цілих 40 артефактів, які, як вважається, належали принцу Ессекса.

Археологи розкопали похоронну камеру

У похованні також знайшли залишки струнного музичного інструменту – ліри — і розписну дерев'яну коробку 1400-річної давності з прикрасами, на яких зображені сходи і риб'ячі луски. Меч, щит і спис в камері, золота пряжка і прапор східного Середземномор'я з місця християнського паломництва — свідчення того, що похований чоловік був членом королівської сім'ї, яка отримувала дорогі подарунки через кордон.

Консерватор Клер Рід оглядає залишки дерев'яної посудини для пиття з прикрашеною золотою шиєю, знайденою всередині

Але при цьому в камері немає нічого від принца, який, як думають, був похований там, крім фрагментів зубної емалі.

Залишки єдиного збереженого зразка розписного англосаксонського дерева в Британії

Фрагменти показують, що він був старше шести років. Проте, два хрестика із золотої фольги, які швидше за все були покладені на очі, золота пряжка для ременя і пряжка для взуття говорять про те, що він був чоловіком або підлітком зростом близько 175 сантиметрів.

В похоронній камері виявлена золота пряжка

Консерватор Клер Рід оглядає прикрашений синій скляний стакан, який був виявлений в похоронній камері

Консерватор Клер Рід оглядає декоровані сині і зелені скляні мензурки, виявлені в камері

Варто відзначити, що дослідники захоплюються цим часом в історії Англії, коли з'являються англосаксонські королівства з окремими королівськими прізвищами в різних частинах країни. Назва Ессекс походить від східносаксонських сімей, які правили цією частиною Англії.

Золоті монети виявлені в похоронній камері

Як підкреслили археологи, місце поховання було знайдено ще в 2003 році, перш ніж розширили дорогу, вздовж якої воно розташоване. Експерти витратили 15 років на розкопки камери і вивчення артефактів.

11 травня деякі з експонатів нарешті будуть показані на виставці в Центральному музеї в Саутенді.

Нагадаємо, чоловік вирушив у похід і знайшов два незвичайних артефакти. На даний момент у археологів є 4 основні версії, що пояснюють знахідку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", як у замку Любарта з'явилися привиди молодих дівчат. З головною визначною пам'яткою Луцька пов'язано безліч таємничих легенд та містичних історій.

Також "Знай.uа" писав, на дні Мексиканської затоки виявили якір знаменитого конкістадора.