Певно, люди, які жили у Середньовіччі, погодилися б з рядком: "Губить людей не пиво, губить людей вода".

Так знання стародавніх римлян щодо фільтрації води були безповоротно втрачені, якість залишала бажати кращого. Не секрет, що аж до XVII століття на вулицях великих міст панувала антисанітарія.

Тому, щоб не підхопити яку-небудь хворобу, люди Середньовіччя пили пиво. При чому цілими галонами і давали його своїм дітям з раннього віку. Більше того, таких батьків не засуджували, а вважали люблячими і турботливими.

Напевно, сьогодні не для кого не секрет, що з пива, на відміну від води, холеру підхопити не можливо. Тому його і цінували більше, ніж воду.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Адже в ті, досить темні часи, люди навіть не здогадувалися, що при кип'ятінні можна позбутися від більшості патогенів.

Але при цьому Середньовічні люди помітили, що якщо вони п'ють пиво замість води, то рідше страждають розладом шлунка і іншими супутніми проблемами. При цьому пиво чудово втамовує спрагу.

Люди також помітили, що вони рідше хворіють, а невеликий градус, варто зазначити, що тоді в пиві було близько 3% алкоголю, допомагає їм позитивніше дивитися на гнітючу картину світу за вікном.

Варто віддати належне, пиво у ті часи було дійсно вітамінним напоєм, багатим мікроелементами. Це середньовічним людям було так само необхідно, як і сучасним, враховуючи, що раціон харчування більшості не ряснів своєю різноманітністю.

Так технологія його приготування передбачала нагрівання води до досить високої температури. На деяких стадіях її потрібно кип'ятити. Підвищення температури води вбиває збудників різних захворювань наповал.

Пивоваріння в Європі розвивалося в монастирях. На це є дві причини. Під час посту ченцям теж хотілося чого-небудь смачненького і поживного, а пиво ніби не порушувало релігійних заборон. По-друге, монастирі отримували десятину від місцевих селян. Селяни здавали хліб і зерно, а ченці варили пиво і продавали його.

А до середини 17 століття європейські пивовари так добре вивчили пивні дріжджі, що стали їх селекціонувати. Власні дріжджі тримали в таємниці й передавали у спадок.

До 1627 року ніхто не намагався проводити розробки фільтрації води. І з упевненістю можна сказати, що пиво рятувало середньовічних людей.

Нагадаємо, вчені відтворили зігріваючий напій древньої цивілізації.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Британії організували експедицію з порятунку столітнього вина.

Також "Знай.uа" писав, 100-річний львівський алкоголь продають за 350 тисяч гривень. Горілчана фабрика родини Бачевських була заснована у 1782 році в селі Вибранівка біля Львова.