Досі вчені стверджували, що в останньому крейдо-палеогеновому періоді масове вимирання динозаврів сталося внаслідок падіння величезного астероїда, розміром з невелике місто.

Дослідники припускали, що 66 мільйонів років тому на землю впав величезний астероїд, який і спричинив вимирання динозаврів. Тоді небесна брила впала в Мексиканську затоку і викликала вибух неймовірної потужності, який можна порівняти з силою 10 мільярдів атомних бомб епохи Другої світової війни.

Динозаври, ілюстрація: Mark Witton
Динозаври, ілюстрація: Mark Witton

Однак останні дослідження показали, що динозаври були вже мертві до моменту апокаліпсису. Аналіз скам'янілостей крейдяного періоду показав граничну кількість ртуті в кістках молюсків. Дослідження, опубліковане на цьому тижні в журналі Nature Communications, припускає масове отруєння гігантських ящерів ртуттю.

Такий висновок вчені зробили на основі аналізу скам'янілостей морських молюсків крейдяного періоду, який показав значне збільшення кількості ртуті в кістках.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Динозаври, фото: dinohistory.ru
Динозаври, фото: dinohistory.ru

Нагадаємо, раніше вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів, які пили кров динозаврів

Як повідомляв портал "Знай.ua", Середземне море поховало у своїх водах корабель римлян: античного "велетня" знайшли через 2000 років

Також "Знай.ua" писав, що святе сховище 10 божих заповідей відкрилося людству: ось де востаннє бував Мойсей