Доволі відомою серед населення усього колишнього Радянського Союзу є фотографія старшого сина Йосипа Сталіна, Якова Джугашвілі, у момент, коли його взяли у полон. Чоловік у військовій формі оточений нацистами, його погляд опущений додолу. Цю фотографію активно множили та розповсюджували по усій ліній фронту, щоб "вбити" бойовий дух і оптимізм Червоної Армії. Більше того, цією фотографією часто ілюстрували думку про те, що здатися - найкраща стратегія, яка призведе до щастя і здоров'я.

Відомо, що старший син Сталіна потрапив у полон у липні 1941 у боях під Вітебськом. Нацисти швидко зрозуміли, що їм вдалося захопити важливого полоненого. Історикам недокінця зрозуміло, чому Яків не застрелився в останній момент.

Яков Джугашвілі у полоні, фото sentadofrentealmundo.com
Яков Джугашвілі у полоні, фото sentadofrentealmundo.com

У документах збереглось листування щодо обміну сина Сталіна на німецьких полонених, проте Сталін відкидав таку можливість; “вождь” відказував: “на війні як на війні”. Невідомо наскільки він не любив свого сина, проте фатальність ситуації точно розумів. Відомо, що в приватній розмові з Жуковим Сталін сказав: "Не вибратися Якову з полону".

Яків справді не вибрався з полона. У 1943 році у концентраційному таборі Заксенхаузен він кинувся на колючий дріт під напругою. Його муки перервав постріл у скроню.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше онук Сталіна присоромив прихильників репресій радянського вождя - "Моральні виродки і дегенерати".

Як повідомляв портал "Знай.ua", тотальна нелюбов: як склалися долі дітей Йосипа Сталіна.

Також "Знай.ua" писав, Комуністична партія "воскресила" Сталіна: фото з "шабашу" злили в мережу.