Російські вчені виявили споруду з останків мамонта. Коло на землі, зібране з кісток ссавця, який жив 25 тисяч років тому, було основою тимчасової стоянки древніх людей. Споруда знаходиться поблизу села Костенки на західному березі річки Дон у Воронезькій області. Вік споруди становить близько 25 000 років, це найстаріша відома структура у своєму роді, але її мета не зовсім зрозуміла.

Археологи знайшли фрагменти житла, яке належить до льодовикового періоду. Одним з його елементів є кругова конструкція діаметром 12,5 м, яка й привернула увагу дослідників. Фахівці відзначають, що подібні об'єкти стародавні люди споруджували поблизу джерел питної води, які ніколи не замерзали — саме туди приходили мамонти. Дослідники знайшли найбільшу з них: спорудження шириною 12,5 метра, зроблене з сотень кісток принаймні 60 тварин.

Кістки мамонта, скріншот: YouTube
Кістки мамонта, скріншот: YouTube

Вчені склали опис виявлених частин скелетів, серед яких були й черепи. Виявлена стоянка служила тимчасовим табором. Мисливці і збирачі жили у дуже жорстких умовах, вони оселилися в даній місцевості спеціально для полювання на великих тварин.

Дослідники зазначають, що подібні споруди знаходили раніше в Росії та Україні — їх виявляли у відкладеннях, що сформувалися під час завершального настання льодовиків. Це глобальне явище відбувалося близько 25 тисяч років тому і закінчилося, імовірно, 18 тисяч років тому.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Мамонт в музеї, скріншот: YouTube
Мамонт в музеї, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, віддав вкрадений 2000-літній артефакт — коронавірус і кінець світу налякали ізраїльтянина. Чоловік повернув вкрадений 15 років тому артефакт, побоюючись кінця світу через коронавірус

Як повідомляв Знай.ua, восьминогом об кригу — як працював ритуал "магії" на удачу і чому його заборонили. В американському Мічигані заборонили кидатися восьминогами у громадських місцях

Також Знай.ua писав, як на Хелловін — прикордонники переодяглися в горил, аби одурити настирливих тварин. Мавпи вибираються з джунглів і буквально атакують місцевих жителів.