У Сполучених Штатах було проведено дослідження, під час якого вдалося встановити, як нерегулярність тривалості сну впливає серцево-судинну систему людини.

Про це повідомляється на сайті Pharmacy Times. Там повідомляється, що відсутність регулярного нічного відпочинку негативно впливає на здоров'я серця і може сприяти розвитку атеросклерозу. Провідний автор дослідження, доцент відділення епідеміології у Вандербільті, Келсі Фулл, зазначила, що це одне з перших досліджень, що доводить зв'язок між нерегулярністю тривалості сну та атеросклерозом.

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

До дослідження було залучено дві тисячі пацієнтів віком від 45 до 84 років, які не мали серцево-судинних захворювань. Учасники дослідження носили наручні пристрої для визначення тривалості сну та неспання, заповнили щоденники сну, взяли участь в одному нічному домашньому дослідженні, де вчені вимірювали дихання пацієнтів, фази сну, пробудження після початку сну та частоту серцевих скорочень.

Дослідження показало, що люди з нерегулярною тривалістю сну більш схильні до розвитку атеросклерозу - утворення бляшок на стінках артерій. Ця хвороба призводить до звуження артерій та блокування притоку крові, кисню та поживних речовин до тіла.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

Результати дослідження свідчать, що різниця у тривалості сну більш ніж на 2 години на тиждень збільшує ймовірність накопичення каротидних бляшок у людини на 12% та підвищує ймовірність звуження периферичних артерій. Це дослідження - одне з перших, що демонструють зв'язок між нерегулярним режимом сну та розвитком атеросклерозу.

Нагадаємо, яка опція в смартфоні може нашкодити здоров'ю: краще про неї забути

Як повідомляв "Знай.uа", смачні та корисні, але не без "сюрпризів": які продукти можуть стати причиною головного болю

Знай.uа писав, як дізнатися, що ви сильно худий або товстий: корисна таблиця від Аніти Луценка