З тих пір, як хтось із наших кошлатих предків перший раз спробував зброджених фруктів і зрозумів, що йому добре, ми знаємо, що таке випивка. А коли він, повеселившись, прокинувся і зрозумів, що йому погано, ми дізналися, що таке похмілля. І з тих пір людство в цьому стані перебуває із завидною регулярністю, особливо під час новорічних свят.

Само собою, люди давніх цивілізацій стан «бодуна» знали прекрасно і активно намагалися з ним боротися. Ну, не пити ж кидати, правда?

Месопотамія

Жителі Межиріччя любили пиво і варили його багато різного, близько п'ятнадцяти сортів. Була у них навіть така приказка «Не знати пива - не знати радості». А де радості, там і прикрощі, як завжди в житті і буває. Так що похмілля було шумерам добре знайоме.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

І рецепт боротьби з ним теж був. До нас дійшли записи одного шумерського лікаря, зроблені ще близько 5000 років до н.е. Порада така: «Якщо людина пила міцні напої, і це вплинуло на її голову... приймати солодку, боби, олеандр... з маслом і вином... вранці до сходу сонця і до того, як хто-небудь їїпоцілує, нехай прийме вона це і видужає ».

А от сусіди шумерів, ассірійці, були не так поетичні. Від похмілля вони радили розтерти дзьоб птаха у соку мірри і пити отриману рідину.

Єгипет

Випити стародавні єгиптяни були далеко не дурні. Пили вони в основному напій під назвою хек, який найближче до сучасного пива. Варили його з ячмінного солоду, приправляли шафраном, анісом та іншими прянощами. Виходив міцний, солодкий і густий напій, після якого вранці бувало не дуже.

Нещодавно вчені завершили переклад частини папірусів Оксірінха, знайдених у 1986 році. Там виявилося чимало відомостей про давньоєгипетську медицину Зокрема, автор радив в рамках безкомпромісної боротьби з похміллям робити намисто з листя олександрійського лавра і носити на шиї. Як саме це допомагало від похмілля, папірус не уточнював. Можливо, приємний запах лавра якось відволікав нужденного від головного болю.

Греція

Стародавні греки до питання похмілля ставилися у філософському дусі. Вони не без підстав вважали, що про своє самопочуття варто задуматися ще до того, як почати випивати. Так, лікар і натураліст Діоскорид, один з батьків ботаніки, вважав, що похмілля можна полегшити, якщо ще до застілля з'їсти п'ять мигдальних горішків.

Ще один дієвим засобом від похмілля в Стародавній Греції вважалася проста сира капуста. Взагалі, греки вважали, що капуста і виноград - це такі собі рослинні вороги. На землі, де росла капуста, виноградна лоза вже не проростає. Тому греки вирішили, що і від дії вина капуста врятує.

З одного боку, звичайно, капустяний лист не припинить ранкові страждання гуляки. Але в цілому періодичне вживання свіжої капустки покращує роботу печінки.

Рим

Гулянки римських патриціїв увійшли в історію. До речі, давньоримська кулінарія - це окрема тема, про яку ми поговоримо іншим разом. Деякі інгредієнти і приправи, без яких римляни готували велику частину своїх страв, давно зникли з лиця землі. І їх смаку ми не знаємо.

А ось вино у римлян було схоже на наше. Тільки дуже густе і пряне, так довше зберігалося. Само собою, і похмілля від такого вина було важке. А рецепти від нього були досить логічними. Так, наприклад, рекомендувалося поїсти смажених канарок з сіллю і перцем. Трохи м'яса людині з похмілля точно не зашкодить, особливо птиці.

Свій рецепт був і у письменника Плінія Старшого. Саме похмілля було цьому римському інтелектуалу добре знайоме, це видно з його ж текстів: «Блідий відтінок шкіри, запалені очі, тремтячі руки ... на наступний день дихання віддає винною бочкою і майже повна втрата пам'яті ... ». Від «бодуна» Пліній рятувався сумішшю з совиних яєць і вина. Пити цей коктейль він рекомендував цілих три дні. Як мислитель примудрявся три дні поспіль похмелятися, але не йти в запій - загадка.

А ось чиновник і натураліст Вінданій Анатолій, який жив в IV н.е. пішов ще далі. Він не давав порад, як боротися з похміллям, але розмірковував про те, як менше пити, якщо вже прийшов на застілля. На його думку необхідно побільше слухати всяких історій і стародавніх переказів, щоб відволіктись від пияцтва. Або хоча б раніше заснути.

В іншому ж, римські рецепти були цілком звичайними. Попийте бульйону, сильно розведеного вина, поспіть. І наступного разу добре подумайте, перед тим, як передати куті меду з випивкою.