Про це повідомляє Народна Правда з посиланням на Судово-юридичну газету.

Мова йде про препарати фентаніл, діазепам, морфін і промедол, які відповідно до постанови Кабміну від 20 березня 2020 року №225 є стратегічними і мають поставлятися в медустанови в пріоритетному порядку. ТОВ «Здоров’я народу» через суди блокує поставки: домагається відкриття виробництва і забезпечення позову, в результаті чого ввезення та реалізація ліків тимчасово блокуються. «Поки така заборона діє, ліки лежать на складах — ред.), та термін їх придатності закінчується. Потім рішення суду по суті спору вже не має ніякого значення, адже продукція знищена», — пише видання.

Компанія діє методом «патентного троллінгу»: подає заявку на реєстрацію патенту на препарат, не будучи винахідником або виробником продукції. Отриманий патент ТОВ «Здоров’я народу» використовує для захисту інтелектуальної власності і домагається заборони на ввезення та розповсюдження товару в Україні.

За такою схемою ТОВ «Здоров’я народу» привласнило собі продукцію виробництва АТ «Кальцекс» (Kalceks, AS, Латвія). Вищезазначені лікарські препарати ввезені в 2018 році на територію України і находиться на складах дистриб’юторів і більше ніж в 40 медичних установах України, але не можуть бути використані. Харківське підприємство “зареєструвало“ за собою патенти на ліки, аналогічні тим, які поставляє в Україну “Кальцекс”: морфін, діазепам, промедол і фентаніл. Незважаючи на рішення Верховного суду про визнання патентів недійсними, ТОВ «Здоров’я народу» продовжує закидати суди позовами до відповідачів з аналогічним предметом спору. З початком пандемії їх кількість різко зросла.

Так, з 30 березня 2020 року по 7 квітня 2020 року у Печерський районний суд Києва надійшло 10 таких «штучних» позовів, відповідачами в яких виступають «Диатом» та ПАТ «Державна акціонерна компанія «Ліки України». Позови подані в інтересах ТОВ «Здоров’я народу», щоб заблокувати роботу дистриб’юторів за ввезення і реалізації ліків виробництва «Кальцекс». Позови були повернуті позивачам і ті подали їх по другому і навіть третього разу. Аналогічна ситуація у Харкові: в Госпсуд Харківської області подано 14 аналогічних позовів, Харківський окружний адмінсуд — 11, в Московський райсуд Харкова — 5, в Харківський райсуд Харківської області — 4 позову.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

«Монопольне положення виробника ТОВ «Здоров’я народу» оплачують звичайні споживачі і бюджет України», – йдеться в статті.