Багато людей щодня споживають кофеїн, проте важливо враховувати, звідки саме він надходить в організм. Якщо його основним джерелом стають енергетичні напої, варто серйозно замислитися над станом своєї печінки, повідомляє Eatingwell.

Шкідливі напої. Фото: скрін youtube
Шкідливі напої. Фото: скрін youtube

За словами дієтологині Дебори Мерфі, енергетики можуть здаватися безпечною газованою альтернативою каві, проте вони впливають на організм зовсім по-іншому.

Вона пояснює, що кофеїн є природним стимулятором, який допомагає відчувати бадьорість і покращує концентрацію, однак надмірне його споживання може нашкодити. Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) рекомендує дорослим не перевищувати добову норму в 400 міліграмів кофеїну. При цьому в одній банці енергетика об'ємом 355 мл може міститися від 40 до 250 мг. Якщо випивати кілька таких банок на день, легко перевищити безпечну межу.

Мерфі зазначає, що одноразове споживання енергетика навряд чи призведе до пошкодження печінки, однак регулярне вживання напоїв із високим вмістом кофеїну може негативно вплинути на її роботу.

Популярні новини зараз
Такі перекази банк не помічає: експерт порадив, як обійти блокування карток Нові правила оренди: 10 років пожили і житло ваше Пенсії зростуть майже на 14%: коли пенсіонерам проведуть перерахунок Світла не буде, а дітей відправлять додому: школи та садки готуються закривати
Показати ще

Ситуацію ускладнює той факт, що на упаковці не завжди вказується точна кількість кофеїну, тому людина може несвідомо отримати його значно більше, ніж планувала.

Дієтологиня Ізабель Баладі додає, що не менш небезпечним є високий рівень цукру в енергетичних напоях. На відміну від кави чи чаю, солодкий напій п’ється набагато легше, і через це кількість спожитого цукру зростає. Так, цукор може забезпечити короткочасний приплив енергії, але невдовзі після цього настає відчуття виснаження.

Замінник цукру зображення
Замінник цукру. Фото: Petra з сайту Pixabay

Оскільки печінка відповідає за підтримання стабільного рівня глюкози в крові, надлишок доданого цукру може негативно позначитися на її стані. Дослідження показують, що часте споживання підсолоджених напоїв сприяє накопиченню жиру в печінці, що з часом може призвести до неалкогольної жирової хвороби печінки.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.