Вони сягнули майже 7 млрд грн і вивели таким чином банк в антилідери країни. Оскільки із жовтня 2021 року керує «Укрексімбанком» Сергій Єрмаков, то накопичені збитки фактично є показником саме його менеджменту. Чому так сталося і чому доведення держбанку до такого стану навряд чи випадковість, розбиралися в матеріалі.

Так, Укрексімбанк за підсумками січня-вересня минулого року зафіксував збиток у розмірі 7,9 млрд грн. За цей же період позаминулого року установа декларувала прибуток - 1,75 млрд грн.

За одинадцять місяців минулого року збиток «Укрексімбанку» був на рівні 7,68 млрд грн, що, як пояснив голова правління держбанку Сергій Єрмаков, обумовлено «формуванням додаткових резервів через війну». Хоча, в умовах війни працювали і всі решта українських банків, жоден з них не завершив рік з такими високими показниками боргу як «Укрексімбанк».

З огляду на ситуацію, як заявляє Єрмаков, банк тепер потребує докапіталізації на суму 5-6 млрд грн. Тобто йдеться про необхідність виділення банку з державного бюджету України коштів у такому розмірі без їх подальшого повернення.

Але 6 млрд грн, це, - наприклад, забезпечення українських військових протягом цілого року паливно-мастильними матеріалами.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Або 6 млрд грн - це річна потреба держави, щоб забезпечити гарантованими законом виплатами усіх внутрішньо переміщених осіб, які через війну змушені були покинути свої домівки та міста.

Також, 6 млрд грн - це та сума, яку інший банк - monobank, замість забирати у держави, навпаки зібрав та перерахував на потреби ЗСУ.

Тобто провальний менеджмент одного керівника правління одного банку насправді коштує воюючий країні дуже дорого та фактично відбирає у держави змогу розподілити ці кошти на нагальні соціальні або ж оборонні потреби.

З огляду на це, цікавим видається кар’єрний ріст пана Єрмакова, який, як з’ясувалося, все своє професійне життя працював на проросійський банківський бізнес.

Зокрема, Єрмаков був співробітником кількох банків: перший - «Укрінбанк», що був ліквідований; другий «Внешторгбанк», а це «дочка»російського ВТБ, яка була визнана неплатоспроможною з 2018 року. Третє місце роботи Єрмакова - «Альфа-Банк» підсанкційного росіянина мільярдера Михайла Фрідмана. Наступний - «Таскомбанк» Сергія Тігіпка, який, як відомо, працюючи у владі, лобіював енергетичні інтереси самого Віктора Медведчука.

Також Єрмаков встиг попрацювати і в «Укрсоцбанку», котрий був ліквідований і став частиною UniCredit банку. А останній відомий своїм найширшим серед усіх працюючих в Україні банків представництвом в росії. Закривати свої російські філіали на фоні агресії рф проти України UniCredit почав поступово лише у жовтні минулого року, тобто щонайменше понад 7 місяців війни банк продовжував обслуговувати країну-окупанта.

Не можна напевно стверджувати, що свої банківські знання Сергій Єрмаков навмисно скеровує не на розвиток, а на занепад українського державного банку. Натомість однозначно можна стверджувати, що сам він добре на цьому заробляє, адже отримував заробітну плату на рівні майже 1 млн грн на місяць.

Нагадаємо, що «Укрексімбанк» користується послугами маловідомої юридичної компанії, якій передбачив гонорар на рівні понад 40 млн грн. В НБУ коментуючи такий «контракт» вказали на необхідність втручання НАБУ.