Нещодавно чималий суспільний резонанс в інформаційному просторі України спричинила новина, що брати Клюєви через підставних осіб продовжують вести бізнес в Україні (ПрАт "Ніжинський Жиркомбінат") та отримають сотні мільйонів гривень з державного бюджету під час війни через відшкодування ПДВ. Про це повідомляє сайт Антикор.

Також повідомлялось, що продукція ПрАт «Ніжинського Жиркомбінату» через закордонні компанії-прокладки, переважно, постачається до країни-агресора, а кошти від цієї діяльності можуть використовуватись у фінансуванні так званого офісу ФСБ ім. Сівковича-Клюєва, який, за твердженням голови СБУ Василя Малюка, веде підривну діяльність проти української державності та опікується цілою «кротофермою». Далі в матеріалі – продовження розслідування.

Сотні мільйонів з бюджету для Клюєвих

В листопаді 2022 року телеграм-канал «Дон Кихот», який анонімно ведуть колишні податківці, повідомив, що підприємство з орбіти братів Клюєвих ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат» отримало з державного бюджету відшкодування ПДВ на суму 107 мільйонів гривень. Пізніше журналісти актуалізували інформацію. Виявилось, що повна сума отриманого відшкодування ПДВ за 2022 рік склала 190 мільйонів гривень, а з січня по квітень 2023 року – більше 150 млн грн. Таким чином, менш, ніж за півтора роки, жиркомбінат Клюєвих отримав з бюджету 340 млн гривень! Ця ж інформація є у відкритому доступі на сайті проекту Clarity-Project в розділі "Податки. Відшкодування ПДВ".

Звичайно, що виплата сотень мільйонів гривень, м’яко кажучи, сумнівним фірмам, пов’язаним з регіоналами-утікачами, не могла відбутись без «кришування» з гори, але люди, які приймали рішення про виплату цих коштів жиркомбінату, мають конкретні посади у податковій, прізвища та імена, що не виключає в майбутньому притягнення їх до відповідальності. Про це більш детально ми розповімо у наступному матеріалі.

Звісно, якщо звернутись до реєстрів, то ніде ви не знайдете інформацію, що брати Клюєви мають прямий зв’язок із цим підприємством. Після Революції Гідності регіонали змушені були втікати до Росії, тому що в них почались проблеми з законом та на них були накладені санкції ЄС та США. Щоб уберегти залишки бізнес-імперії вони почали переоформлювати свої активи на афілійованих осіб. Однією з таких осіб є Михайло Борисович Гончаренко, який, очевидно, опікується аграрним бізнесом братів Клюєвих в Україні.

Так, в 2020 році ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат» ( чи не найбільший в Україні виробник соняшникової олії, яка експортується в десятки країн світу) перейшов у 100% власність Гончаренко Михайла Борисовича, який є давнім топменеджером братів Клюєвих: багато років керував ПрАТ «Укрпідшипник»( SLAV AG), є співвласником (15% акцій на суму 13,5 млн. грн.) ТОВ «АГРЕКС» (ЄДРПОУ 25602906), яке також створили брати Клюєви та є вигодонабувачами від діяльності цього підприємства і на теперішній час. ТОВ «АГРЕКС» контролює компанії ТОВ «СВАТІВСЬКА ОЛІЯ» та ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат». Михайло Гончаренко був помічником народних депутатів – Андрія Клюєва у V скликанні, його брата Сергія у VII скликанні ВР.

Відомо, що дружина Гончаренка, яка також є співзасновницею в зазначених вище підприємствах, до 2018 року вела бізнес в окупованому Криму та сплачувала податки агресору.

Відповідно до інформації радника голови Офісу Президента Сергія Лещенко (на той час журналіста «Української правди»), опублікованої ще в 2011 році на сайті «УП», Михайло Гончаренко входив до наглядової ради SLAV Handel, Vertretung und Beteiligung AG. Як можна побачити в австрійських реєстрах, Михайло Гончаренко перебував у наглядовій раді австрійської фірми Клюєвих до 2016 року.

Власне, наприкінці 2017 року компанія збанкротувала та згодом була ліквідована. Але на цьому історія австрійського бізнесу Клюєвих не завершується, тому що загадковим чином в результаті банкротства «випарувалися» до півмільярда євро коштів інвесторів, які продовжують їх шукати по світу. Дехто з них здогадується, що ці кошти могли бути влиті в ПрАт «Ніжинський Жиркомбінат» на закупівлю нового обладнання та модернізацію виробництва. Таким чином брати створили потужний інструмент з викачування грошей з бюджету України.

За даними журналістів, які посилаються на джерела в ДПСУ, від початку повномасштабного вторгнення Росії, Гончаренко за кілька рейсів вивіз з України понад мільйон доларів готівкових коштів до Європейського Союзу. Розслідувачі припускають, що пан Гончаренко може мати посвідку на постійне місце проживання в Австрії, де зосереджений центр життєвих інтересів родини Клюєвих та є декілька дорого вартісних об’єктів нерухомості.

Журналістам проекту незалежних розслідувань «Investigator» вдалося зконтактувати з Михайлом Гончаренко. В коментарі поплічник Клюєвих заперечив будь-який зв’язок з братами та зазначив, що не зустрічався з ними ні у Москві, ні у Відні. Також Гончаренко назвав чисельні публікації у ЗМІ «наклепом і брудним замовленням», відкинувши звинувачення, що з доходів ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат» може фінансуватись підривна діяльність проти України кротоферми ФСБ, а також торгівлю з РФ через компанії-прокладки.

Цікаво, що, коли в пана Гончаренко запитали, чи вважає він братів Клюєвих зрадниками, той уникнув прямої відповіді на запитання: «Нехай це вирішує суд». На прохання оцінити участь братів Клюєвих в історії України з другої спроби він відповів, що оцінює «негативно».

Від початку повномасштабного вторгнення РФ до України стало неможливим напряму постачати продукцію до країни-агресора, тому компанії на кшталт «Ніжинського жиркомбінату» почали шукати шляхи роботи з російським бізнесом через посередників у вигляді міжнародних підприємств.

За даними сайту «Іmportgenius», протягом 2022-2023 років ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат» був ключовим українським постачальним для таких покупців, як Viterra B V (Нідерланди), Aves Grup (Туреччина), CARGILL INTERNATIONAL S.A (США). Всі ці компанії мають діючий бізнес в РФ через дочірні компанії.

Аналітики оцінюють обсяги торгівлі ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат» з російським бізнесом в мільярди гривень. При тому, що країна-агресор кожного дня вбиває українських громадян та руйнує українські міста.

"Недоторкані" або гра у піддавки: Кримінальний шлейф Клюєвих

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Незважаючи на те, що в 2020 році Вищий антикорупційний суд заочно заарештував Андрія Клюєва, а в лютому 2022 року – президент України Володимир Зеленський позбавив його українського громадянства, оглядачі звертають увагу на багато дивних фактів стосовно Клюєвих.

Наприклад, до сих пір РНБО не наклало санкції на поплічників Януковича Клюєвих та їх оточення, як у випадку з Михайлом Гончаренко. Окремі експерти вважають, що позбавлення Клюєва громадянства в перспективі може лише ускладнити притягнення останнього до кримінальної відповідальності.

Найбільша дивина, пов’язана з братами Клюєвими, це зняття з них санкцій ЄС в 2018–2019 роках та виключення з розшуку по лінії Interpol. Завдяки цьому були розморожені рахунки та дороговартісні активи Клюєвих в Австрії. Чому це стало можливим? – спитаєте ви. Відповідь на поверхні – корупція. Представники ЄС чітко зазначали, що провина лежить на правоохоронних органах України, які так і не спромоглися довести кримінальні провадження до логічного завершення та не надали європейській Феміді достатніх доказів.

Нічим, наприклад, завершились справи з розгоном Майдану та розстрілами протестувальників. Видання Deutsche Welle у 2017 році писало, що компанії Клюєвих не повернули українським держбанкам майже $1 млрд. Уряду України довелося покривати збитки банків із державного бюджету. Журналісти підрахували, що за борги братів Клюєвих кожен український платник податків віддав по 2 тисячі гривень. Ця історія не призвела до жодних наслідків.

Так само спустили на гальмах замах на генпрокурора України Віктора Шокіна в 2015 році, коли кілер випустив три кулі зі снайперської гвинтівки по його кабінету. Врятувало Шокіна тоді броньоване скло. На брифінгу з цього приводу колишній військовий прокурор Анатолій Матіос натякнув на причетність до змаху братів Клюєвих: «Напроти тильної сторони будівлі, де розміщений кабінет Генпрокурора від вулиці Гусовського, розташовано кілька приміщень, одне з яких належить корпорації «Укрпідшипник». Подивіться, кому належить це підприємство».

На сьогоднішній день Клюєви досі перебувають у розшуку в Україні. Андрія Клюєва СБУ підозрює в незаконному перешкоджанні мирним акціям, перевищенні влади і привласненні майна. Голова СБУ Василь Малюк нещодавно запевнив, що колишні українські політики, які зараз ховаються в Москві, не уникнуть відповідальності: «Політичний офіс» Сівковича-Клюєва — справжня кротоферма, яка допомагала РФ вести розвідувально-підривну діяльність проти України. Гніздо зрадників, яке безпосередньо співпрацює із ФСБ».В травні цього року Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі Клюєва про заволодіння та розтрату 195 млн гривень бюджетних коштів.

Незважаючи на підривну діяльність проти української державності «сірого кардинала» Януковича Клюєва та інші чисельні кримінальні проступки, у влади все ніяк не дійдуть руки до вітчизняних активів братів (ПрАТ «Ніжинський Жиркомбінат»), які, очевидно, дозволяють їм не просто безбідно жити в еміграції, але й зберігати надію на повернення на батьківщину. Злі язики подейкують, що Клюєвим вдається уникати санкцій та серйозних наслідків свої дій в Україні завдяки корупційним зв’язкам у вищих ешелонах влади та серед суддів і правоохоронців. Це ганебна сторінка в історії України, яку ще не пізно виправити. За нашою інформацією, справу Клюєвих тримають на контролі в ЦРУ та Офісі з контролю за міжнародними активами Мінфіну США, які опікуються громадянами, що перебувають під санкціями. Відповідна інформація також є в спецслужб ЄС та була надана представникам Інтерполу.

Враховуючи наведене вище, звертаємось до правоохоронців вжити всіх можливих заходів згідно з законом, щоб на 10-му році війни не дати зрадникам України спустошувати державний бюджет та на ці кошти фінансувати кремлівських консерви з ФСБ.

Далі буде...

Автор: Вікторія Семченко