Весь рік після націоналізації рентабельного активу "Укрнафта" згадувалась у вітчизняних ЗМІ здебільшого не через якісь грандіозні успіхи на паливному ринку та руйнуваннях схем, а як раз навпаки.

Про це говориться в аналітичній статті "Телеграфу" за підсумками річної роботи ПАТ під контролем держави.

Укрнафта, фото zn.ua
Укрнафта, фото zn.ua

"Цілком очевидно, підприємство за нового "антикризового" топменеджемнту занурюється у корупцію, скандали, фінансові помилки і перекоси. Про стабільність і розвиток і мови не може бути", — сказано в матеріалі.

Як зазначає видання, окремим фактом шкідництва для держбюджету з боку нових менеджерів "Укрнафти" "можна вважати захмарні зарплати управлінців ПАТ".

Популярні новини зараз
Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

"Так, замість зниження видатків на адміністративні цілі Сергій Корецький (керівник підприємства. – Ред.) чомусь пропонував збільшити їх аж на 507 млн грн – до 2 млрд 456 млн грн. Можливим поясненням цьому є той факт, що управління це зокрема й зарплати керівництва... Корецький заробляє майже $45 тис. на місяць в "Укрнафті" і стільки ж – в "Укртатнафті", а інші "топи" щомісячно отримують від $10 тис. до $19 тис. Приміром марнотратства можна також вважати дивні витрати 2,5 млрд грн на "покращення роботи" 30 АЗС (всього їх в компанії — 450)", — аргументується в статті.

Крім того, журналістам стали відомі оборудки, які влаштовує менеджмент підприємства, у той час, як видобуток компанії за рік знизився.

"Зокрема, як з'ясувалось, ПАТ продає арештований понад 10 років тому природний газ (собівартість якого є копійчаною) за зниженими цінами. У той час як наближеним до Корецького діячам ("олігархам-мільярдерам". — Ред.) зливали величезні об'єми цього газу всього по 18 тис. грн за тисячу кубометрів, для потреб українців "Нафтогаз" змушений був купувати той самий газ майже по 24 тис. грн", — говориться в публікації.

Укрнафта, скриншот
Укрнафта, скриншот

Окрім того, за даними ЗМІ, "Укрнафта" за нового керівництва почала закуповувати труби по завищеним в 1,5 рази цінам (в порівнянні з 2022-м) у компанії ще одного відомого і впливового олігарха.

"Водночас ПАТ продає пальне для потреб ЗСУ зі значною переплатою ПДВ... і має поставити Міноборони 105 тис. тонн дизпалива на 5,4 млрд грн. В цій сумі закладені і 20% ПДВ (902 млн грн). Ще раніше МО уклало договори з ПАТ на 5,5 млрд грн і так само включило 360 млн грн ПДВ (тоді за ставкою 7%). При цьому постанова КМУ №178 дає право закуповувати паливо на потреби Сил оборони за нульовою ставкою податку на додану вартість. Наприклад, Нацгвардія купує дизель, як у приватних постачальників, так і в тієї ж "Укрнафти" за 0% ставкою ПДВ. А значить МОУ може зекономити на контрактах з "підконтрольним" йому ж ПАТ 1,2 млрд грн і витратити їх, наприклад, на закупівлю 10000 дронів для потреб ЗСУ, в інтересах якого і вилучалися акції ПАТ", — відмічається в матеріалі.

Через управлінський хаос, кадрові "чистки", "кумівство" та інші зловживання ПАТ продовжує обростати новими скандалами, а її офіційні фінансові показники можуть виявитися фейком. Ситуація обтяжується і тим, що ключовий управлінський орган ПАТ – Наглядова рада – не функціонує. Немає ані незалежних директорів, ані аудиторського комітету.

При цьому Міноборони вже зробило спробу передати Укрнафту в управління Мінекономіки.

"Це є приголомшливою подією, — сказано в статті, — бо вилучалися пакети акцій ПАТ у міноритаріїв саме за спеціальним законом для потреб ЗСУ наказами головнокомандувача, і нова позиція військових, які по суті відмовляються від цих вилучених активів, повністю нівелює мету вилучення і його законність".

В ситуацію вже втрутилися правоохоронці: Корецький фігурує у 4 антикорупційних провадженнях. Деякі інші управлінці ПАТ теж проходять як підозрювані у справах про багатомільйонні розкрадання. Водночас, згідно з Реєстром судових рішень, кількість судових справ за позовами акціонерів, зростає. Відтак, гучні судові процеси і викриття — ще попереду.