У Національному антикорупційному бюро заявили, що розкрили ще одну угоду – заволодіння державною землею на 291 млн грн та спробу заволодіння землею ще на 190 млн грн за участю екс-голови аграрного комітету Ради – чинного міністра.

Так, до складу злочинної групи на чолі з топ-чиновником входили посадові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Справа Миколи Сольського, фото: НАБУ
Справа Миколи Сольського, фото: НАБУ

"Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їхню відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. Надалі за допомогою підконтрольних посадових осіб обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність зарано громадянам під виглядом здійснення їхніх прав на безоплатну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було укладання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання», - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

У НАБУ зазначають, що у 2017—2021 роках. учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент скоєння злочину становила понад 291 млн. грн.

Справа Миколи Сольського, фото: НАБУ
Справа Миколи Сольського, фото: НАБУ

Вони також спробували заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн. грн., проте їм завадили детективи Антикорупційного бюро та прокурори САП, які провели обшуки та наклали на дільниці арешт.

Наразі про підозру повідомили організатора схеми — чинного міністра, двох кураторів органів Держгеокадастру та особу, яка сприяла скоєнню злочину. Продовжується вручення підозр інших учасників злочинної схеми.

Джерела у правоохоронних органах підтвердили «Суспільному», що йдеться про Миколу Сольського — міністра аграрної політики та продовольства з 24 березня 2022 року. Головою профільного парламентського комітету він був із 29 серпня 2019 року до моменту призначення міністром.

Сольський — підприємець-аграрій, засновник семи та беніфіціар 10 підприємств, які займаються агробізнесом. Його було обрано до парламенту 9-го скликання від партії «Слуга народу», безпартійного.

Микола Сольський. Фото Forbes
Микола Сольський. Фото Forbes

Сам міністр заявив, що події, про які пише НАБУ, стосуються періоду 2017-2018 років, коли він був адвокатом і не мав відношення ні до міністерства, ні до Верховної Ради.

"Обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО за землі, надані останнім у володіння відповідно до закону. Спори вирішуються судами, зокрема Верховним судом, і як мені відомо, на сьогодні низка рішень констатують відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, мають на увазі в НАБУ. Зі свого боку гарантую максимальну відкритість для встановлення істини, але і в цьому немає необхідності - всі дані відкриті для правоохоронців, а докази та аргументи сторін перебувають на розгляді судів", - заявляє Микола Сольський. Translated with DeepL.com (free version)

Нагадаємо, у такій ситуації близько 500 тисяч чоловіків: в Україні ще одній категорії "урізали" відстрочку.

Раніше повідомлялося, замість бронежилетів круті тачки та житло: у Фінляндії затримали корупціонерів із замовленням від Міноборони.

Також, Офіс Президента вимагає від голів РДА 6 млн на інформаційну кампанію проти громади Києва, - екснардеп.