Коли тарифи на електроенергію різко підвищуються, виникає питання: хто зрештою виграє від подвоєння сум, які збиратимуть із населення? У цьому випадку увагу привертає Енергоатом, який має борг на енергоринку у розмірі 25 мільярдів гривень.

Про це пише журналіст та блогер Остап Дроздов на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

За півроку з новими тарифами компанія зможе зібрати з населення 26 мільярдів, що теоретично дозволяє погасити цей борг. Наступного року фахівці прогнозують, що "Енергоатом" може отримати додатковий дохід у розмірі 52 мільярдів гривень.

Засідання Енергоатому, фото Telegram
Засідання Енергоатому, фото Telegram

Важливе питання у цій ситуації: як буде використано ці додаткові кошти? Держава не надала ні плану, ні механізму відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури.

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

Хоча тариф подвоїли, населенню не пояснили, куди ці гроші підуть і в які терміни буде відновлено генерацію.

Приклад зміцнення ТЕЦ, як це було зроблено з Трипільською, не надихає: на це витрачено близько 10 мільярдів гривень без видимого результату. Також населення не влаштовують невизначені обіцянки, що на відновлення потрібні роки, оскільки нові тарифи вже конкретні та точні до сотих чисел.

Крім того є побоювання, що міжнародні партнери можуть припинити фінансування відновлення зруйнованої енергетики. Логічно припустити, що якщо держава подвоїла тарифи, вона поклала тягар фінансування енергореновації на споживачів.

Перепис населення, фото lexinform
Перепис населення, фото lexinform

Додаткова інформація про "Енергоатом" також викликає запитання:

  • Зарплата керівника "Енергоатому" – 400 тисяч гривень на місяць.
  • Минулого року компанія закупила 10 електробусів на 270 млн. гривень для перевезення персоналу, що становить 736 тисяч доларів за один автобус.
  • "Енергоатом" закупив кабелі для окупованої Запорізької АЕС та Південноукраїнської АЕС за вдвічі завищеними цінами на суму 33 мільйони гривень та виділив 540 мільйонів на реконструкцію Рівненської АЕС, приховавши при цьому вартість усіх матеріалів, куплених на ці півмільярда.