Сотні мільйонів гривень у Херсонській області на відновлення школи та сільської ради у двох населених пунктах віддали компанії, пов'язаній із нещодавно призначеним заступником голови місцевої ОВА, який і відповідає за відновлення в області.

Крім цього, українські журналісти знайшли зв'язки фірми з "Великим будівництвом" та скандальним екс-заступником голови Національної поліції Дмитром Тишлеком.

Про це стало відомо завдяки новому розслідуванню журналістів Bihus.Info.

Розслідування Bihus.Info у Херсоні, скріншот: YouTube
Розслідування Bihus.Info у Херсоні, скріншот: YouTube

За інформацією наших колег, тендер на реконструкцію школи у Високопілля понад 130 мільйонів гривень виграла компанія "Глобал Білд Інжиніринг". Це тернопільська фірма, яка раніше займалася локальними підрядами і, за повідомленнями ЗМІ, мала зв'язки з місцевою владою.

Популярні новини зараз
Позбавлять прописки без вашого відома – хто ризикує стати "безхатьком" Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Українців змусять повернути допомогу – кого заженуть у мінус
Показати ще

З кінця 2023 року "Глобал Білд Інжиніринг" почав працювати в Херсонській області. За інформацією джерел Bihus.Info, її придбала група бізнесменів, які раніше займалися автошляхами на сході України.

Розслідування Bihus.Info у Херсоні, скріншот: YouTube
Розслідування Bihus.Info у Херсоні, скріншот: YouTube

"Це може підтверджуватись зміною директора фірми – ним на початку 2024-го став Олександр Сенченко з Донецької області, який раніше очолював Першу українську дорожньо-будівельну компанію. Паралельно зі школою у Високопілля компанія також отримала ще одне замовлення – на відновлення селищної ради у Великій Олександрівці за майже 90 мільйонів гривень", - зазначають розслідувачі.

Зазначається, що трохи пізніше ця фірма отримала замовлення на утримання автошляхів у Херсонській області за ще майже 70 мільйонів гривень. Згідно з тендерними документами, техніку переможець планує орендувати, зокрема, у компанії "Донбасвугіллябуд". Її власниця — дружина заступника голови Херсонської ОВ Антона Самойленка, який займається в області відновленням. Його призначення в 2023 році збіглося з "заходом" "Глобал Білд Інжинірингу" на херсонські тендери.

Заступник голови Херсонської ОВ у коментарі Bihus.info не спростовував інформацію журналістів. При цьому він заявив, що знає представників багатьох компаній, які виграють торги в області.

Розслідування Bihus.Info у Херсоні, скріншот: YouTube
Розслідування Bihus.Info у Херсоні, скріншот: YouTube

Журналістам вдалося встановити й інші цікаві зв'язки "Глобал Білд Інжиніринг". Так, співвласниками Першої української дорожньо-будівельної компанії, яку раніше очолював новий директор переможця тендеру, є Віктор Коркішко та Олександр Гарбуз. Вони є співвласниками будівельних компаній, які реалізовували програму "Велике будівництво" у Донецькій, Київській та Херсонській області.

Одним із їхніх партнерів якийсь час була також Наталія Нечепоренко – близька подруга скандального екс-заступника голови Нацполу Дмитра Тишлека.

Раніше журналісти встановили той факт, що Тишлек тривалий час жив у елітному маєтку під Києвом, записаному на Нечепоренка, а також те, що ця родина є партнером відомого російського кримінального авторитету. Ще одним товаришем Тишлека є так званий ідеолог "Великого будівництва" Юрій Голік.

Нагадаємо, родина Едуарда Криціна після звільнення з "Укрзалізниці" розбагатіла на $300 тис.

Раніше повідомлялося, українські судді вже 6 років насолоджуються відпусткою за ваш рахунок: отримали зарплати на 300 млн гривень.

Також, депутати прогулюють засідання в Раді, бо "не до душі": у кого з них у журналі "двійка".