В останні місяці жителі Києва зіткнулися із серйозними проблемами через ракетні обстріли, які викликали дефіцит електропостачання. У такій складній ситуації багато хто звернув увагу на те, що рекламні екрани ТРЦ "Гулівер" продовжували працювати без перебоїв. Це викликало невдоволення серед місцевих мешканців.

Нещодавно стало відомо, що "Гулівер" прийняв рішення перейти на імпортну електроенергію через труднощі з українською електромережею, яка страждає від ракетних ударів.

"Гулівер" став одним із перших в Україні, хто перейшов на такий тип енергопостачання. Тепер вони закуповують електроенергію із чотирьох країн Словаччини, Польщі, Румунії та Угорщини.

Хоча вартість цієї електроенергії вища за звичайну на 25%, на думку власників ТРЦ, це дозволить уникнути проблем з електропостачанням.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Однак Олексій Кущ, фінансовий аналітик, категорично не погоджується з цим. У своєму Telegram він стверджує, що таке рішення "Гулівера" скоріше комерційний хід, спрямований на збереження прибутку та уникнення обмежень, які зазнають звичайні жителі:

"Насправді – це все своєрідна схема, щоб не відключали, бо жодного імпорту електроенергії "в бочках" чи "каністрах" у Києві немає. Є ліміт споживання з урахуванням імпорту та власної генерації. І підключення Гулівера = відключення житлових будинків. У нас об'єднана енергетична система і ніякого "окремого кабелю" у Гулівера немає."

Коли ТРЦ підключаються до імпортної електроенергії, ціна для Gulliver зростає вдвічі порівняно із звичайною українською тарифною ставкою 9 гривень за кіловат.

Це дозволяє отримувати додаткові гроші у розмірі +30% до ринкової вартості, за рахунок клієнтів, які можуть дозволити собі платити, незважаючи на те, що в деяких районах, наприклад, на Позняках, людям видають електрику лише по дві години на день.

Освітлення, електрика / фото: Pixabay
Освітлення, електрика / фото: Pixabay

За таких умов люди не зможуть жити

Олексій у своєму спічі також порушив питання про теплову хвилю, яка охопила Україну. Він каже, що в умовах обмежень на електроенергію та поганих умов життя, таких як у багатоквартирних будинках, багато людей, особливо літні, можуть зіткнутися із ризиком для свого здоров'я:

"Це реальний соціоцид чи енергомор. У Франції якось підрахували, скільки людей помирає від спеки. Називалися цифри у 30 тис осіб на рік. Так це без відключень електроенергії та рівня життя у Франції. Скільки людей похилого віку в Україні в багатоквартирних будинках не переживуть спеку?" Не хочу нагнітати, але тисячі людей це не переживуть."

Нагадаємо, в Україні не з'являться нові ТРЦ: у чому причина

Раніше ми писали про те, що вкраїнка вкрала кафе у японського героя-волонтера Фумінорі Цучико: він розчарований у всіх нас

Крім того, Знай.ua повідомляв, у Кличка новий "розпил": Київрада передала під забудову низку об'єктів, навіть "лісопильню Сніжка"