У грудні 2022 року Верховна Рада проголосувала за ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) і президент Зеленський підписав цей закон. Але що цікаво: навіть незважаючи на закриття суду, суддів звільнити не вийшло. Тож багато хто з них продовжував отримувати зарплату, навіть якщо не працював.

З початку 2022 року судді ОАСК, які не розглядали справи, отримали понад 99 мільйонів гривень, повідомляє Інформатор. При цьому в інших судах Києва, таких як районні та господарські, непрацюючі судді також отримали понад 76 мільйонів гривень із бюджету країни.

державна установа
державна установа

Наразі в ОАСК залишилося 47 суддів, які також не працювали. За 2,5 роки війни вони отримали майже 95 мільйонів гривень. Деякі судді або пішли з ОАСК, або були переведені до інших судів.

Коли Верховна Рада ухвалила закон про ліквідацію ОАСК 13 грудня 2022 року, він набув чинності за два дні. З того часу ОАСК більше не розглядав справи, і їх передали до нового Київського міського окружного адміністративного суду.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

У деклараціях суддів видно, що навіть коли судді не розглядали справи, їхні зарплати були чималими. Наприклад, голова ОАСК Павло Вовк у 2023 році заробив майже 1,9 мільйона гривень, незважаючи на те, що не займався справами. Це можна порівняти з його зарплатою 2022 року, коли суд ще працював.

Наразі в Україні є понад 480 суддів, які не виконують своїх обов'язків, але продовжують отримувати зарплату та інші виплати. Кожен такий суддя коштує бюджету в середньому 1,2 мільйона гривень на рік. Водночас у суддівській системі спостерігається величезний брак кадрів.

Гроші / фото: Unsplash
Гроші / фото: Unsplash

За що українські судді одержують стільки грошей:

  1. Судді, чиї повноваження закінчилися, продовжують отримувати гроші, доки їх офіційно не звільнять.
  2. Поки суд остаточно не ліквідований, судді можуть отримувати зарплату, але не займатися справами.
  3. Судді, які усунуті за правопорушення, іноді отримують зарплату, але без додаткових виплат.
  4. Судді, які пішли до армії, продовжують отримувати суддівську зарплатню.
  5. Новачки, які ще не склали присягу, але вже числяться в штаті, отримують зарплату.
  6. Судді, які ще не пройшли навчання у школі суддів, можуть отримувати зарплату.

Єдиний випадок, коли судді не можуть отримувати гроші – під час декрету.

Нагадаємо, тисячам українців стане простіше довести право на пенсію: що змінили у законі

Раніше ми писали про те, що ВРП не скасовує відставку Симоненко: російський паспорт не завадив довічному утриманню

Крім того, Знай.ua повідомляв, депутату – 30 тисяч, простолюдину – 3 тисячі: парламентарі вимагають підняти їм пенсії