З початку повномасштабного вторгнення в Україну діє закон, який забороняє виключати російських власників із компаній. Але це не зупинило 621 бізнесів – вони позбулися "російського сліду" і продовжують успішно працювати, виграючи великі державні тендери.

На запит "Опендатабота" Міністерство юстиції перевірило 10 з таких компаній та виявило порушення у 8 випадках. Незважаючи на це, жодну з реєстрацій не було скасовано, і компанії спокійно продовжують свою діяльність.

Росія під санкціями з 2014 року
Росія під санкціями з 2014 року

Деякі з таких бізнесів, наприклад, "Раветті Україна", яка ділить адресу з 75 іншими фірмами та заробила 4,7 млн ​​грн чистого прибутку за минулий рік, продовжують брати участь у тендерах на суми до 3 млн грн.

"ДОМОФОН. ІНЖИНІРИНГ. ОХОРОНА" теж не відстає, заробивши 3,3 млн грн. Інші компанії теж успішно працюють, незважаючи на наявність боргів чи збитків.

Популярні новини зараз
Чому різко активізувались ТЦК: нардеп пояснив велику кількість "облав" Буде лише 700 грн: багатьох українців приречуть на голодну старість Є цифра 4: мольфарка розповіла, коли закінчиться війна і чи буде Курськ у складі України На блокпостах посилять перевірки: що потрібно мати при собі
Показати ще

Ось кілька прикладів таких компаній:

  • "ГЕСТЛАЙФ ТРЕВЕЛ" – отримала дохід в 1,4 млн грн за рік.
  • "ЕФ ЕС МАККЕНЗІ-Україна" – прибуток у 515 тисяч грн.
  • "ЦЕНТР РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙ І БІЗНЕСУ" – заробив 312 тисяч грн.
  • "ЕКСМО ЕКСЧЕНДЖ УКРАЇНА" (зараз – "ЛАЛАНА ГРУП") – зазнала збитків у 1,6 млн грн, і до того ж має борги перед бюджетом.

Нотаріус
Нотаріус

Відповідальність за незаконні перереєстрації лежить на нотаріусах та реєстраторах, яких тимчасово позбавляють доступу до реєстрів. Проте самі компанії продовжують працювати без особливих проблем.

Наприклад, "ПАЛВІ ТЕЛЕКОМ" посилається на наявність посвідки на проживання у свого російського власника, але документів, що підтверджують це, Мін'юст не знайшов. Проте, компанія бере активну участь у держзакупівлях і продовжує заробляти.

Мін'юст пояснив, що скасувати реєстрацію можна лише через суд або якщо постраждала сторона подасть скаргу протягом двох місяців. Але, на жаль, у більшості випадків терміни вже спливли, і немає конкретних постраждалих.

Це створює дивну ситуацію: Україна вимагає від зарубіжних партнерів блокувати російські активи, а тим часом росіяни безкарно виводять свої капітали.

Засновник "Опендатабота", Олексій Іванкін, каже, що система просто не працює. Ніхто не контролює перереєстрацію російських активів, і питання, хто має це робити, залишаються відкритими.

Поспішаємо повідомити, окупанти знущаються з українських дітей навіть морально: замість історії – біографія путіна

Раніше ми писали, військові обурені крадіжкою мільйонів із громади міста на рекламу, коли окупанти за 200 км: "Мер у долі?"

Крім того, стало відомо, що зарплата у 700 тисяч – лише верхівка айсберга: керівники МСЕК серйозно поповнюють свої кишені