Від початку війни шахти бізнесмена Ріната Ахметова в зоні АТО, які начебто працювали за українськими законами, не платили за електрику. Тепер чиновники готують закон, відповідно до якого ці борги оплатить держбюджет, держбанки та населення.

Про це у своїй колонці на "Економічній правді" розповів експерт, екс-член НКРЕКП.

Технічна та фінансова схеми

Луганська ТЕС, що належить компанії ДТЕК, виробляла електроенергію та видавала її в мережі місцевого обленерго "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО), яке забезпечувало світлом кінцевих споживачів.

Луганська ТЕС продавала електроенергію держпідприємству "Енергоринок" та ЛЕО, а ЛЕО — споживачам, які повинні були платити. Проте вони майже не платили, тому ЛЕО заборгувало "Енергоринку".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Однак "Енергоринок" за законом був змушений платити Луганській ТЕС. У квітні 2017 року борг непідконтрольних територій становив 11 млрд грн, з них ОРЛО — 5,2 млн грн.

Закон погіршив ситуацію

Ще на початку 2016 року в НКРЕКП пройшли наради щодо цієї проблеми. Тоді розробили концепцію проекту закону, який пропонував, що 11 млрд грн боргів покриють коштом держбюджету, 6,4 млрд грн покриють держбанки, а ще 10 млрд грн — усі споживачі за рахунок спеціальних надбавок до тарифів.

Коли про це дізналися окремі споживачі в ОРДЛО, то почали себе досить дивно поводити. Так, підприємства ДТЕК, які "зареєстровані в України та працюють за українськими законами", зовсім перестали платити за електрику ЛЕО.

Проте вони не мали права цього робити, якщо у них не було інших договорів на електропостачання. Водночас вони відмовилися навіть надавати інформацію щодо точних обсягів спожитого струму.

Коли ж ЛЕО спробувало обмежити подачу електрики шахтам ДТЕК Ахметова, то "рятувати" їх прийшли місцеві озброєні "ЛНРівські" козачки. Шахти продовжили безплатно споживати українську електроенергію.

Станом на 1 січня 2017 року обсяг спожитої та неоплаченої електроенергії сягнув майже 2,2 млрд грн, хоча два роки тому він був удесятеро меншим.

Цілком можливо, що аналогічна ситуація склалася й у Донецькобленерго, яке входить до групи ДТЕК. Воно заборгувало "Енергоринку" близько 5,8 млрд грн.

Отже, начебто українські підприємства понад 2 роки не платили за спожиту електрику. Однак цинізм у тому, що всі українські споживачі платили за екологічно шкідливий антрацит із зони АТО за ціною "Роттердам+", а шахти за струм — ні.

Прибуток до відрахувань амортизації ДТЕК Ахметова за 2016 рік становив 17,8 млрд грн, але, щоб заплатити за спожиту електроенергію, у компанії грошей не знайшли, точніше, не схотіли.

Наразі ж держбюджет і споживачі повинні оплатити ще й борги шахт Ахметова, що так прибутково працювали у зоні АТО.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", Україна відновить постачання електрики на непідконтрольну територію Луганщини, якщо заборгованість погасять.