Унікальну статую, вирізану з алебастру, що може зображувати бабусю фараона Тутанхамона царицю Тіі, виявили днями археологи на західному березі Нілу в Луксорі.

Про знахідку повідомили в єгипетському Міністерстві зі старожитностей, пише Live Science.

Фігура була виявлена випадково під час реставраційних робіт в похоронному храмі в Ком Аль-Хіттан. Коли робітники підняли нижню частину величезної статуї короля Аменхотепа IIІ, вони побачили скульптуру цариці, розташовану праворуч від фараона. Її вік – близько 3400 років.

Королева Тії була дружиною Аменхотепа III і бабусею фараона Тутанхамона. Вона – донька жерця, але не зі знатного роду. Вийшовши заміж за правителя Єгипту, жінка народила йому шістьох дітей.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Тіі померла приблизно в 1340 році до нашої ери. Вчені вважають, що спочатку вона була похована в гробниці Ехнатона. Після краху культу Атона мумії перевезли з Ахетатона і перепоховали в Долині царів. Останки цариці ідентифікували в 2010 році.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", вчені заявили, що кинжал з гробниці Тутанхамона має позаземне походження.