Новітні супутникові системи – так звані "мегасузір'я", які найближчим часом планують вивести на орбіту, суттєво збільшать ризик зіткнень із іншими космічними апаратами. Відповідну заяву зробив британський дослідник Хью Льюїс.

Про це повідомляє New Scientist.

На його думку, запуск шести додаткових об'єктів може спровокувати ланцюгову реакцію, або синдром Кесслера, як його називають у наукових колах.

Така величезна кількість апаратів у відкритому космосі створює небезпеку забруднення навколоземного простору – вони можуть вийти з ладу і просто розлетітися на частини. Тільки протягом останнього часу фахівцям із NASA вдалося відстежити близько 500 тисяч таких уламків.

Тому Льюїс вважає наміри "Боїнга", OneWeb, Samsung і SpaceX щодо запуску супутників не доцільними, адже вони можуть зруйнувати інші апарати і викинути значну частину відходів. Подібне "космічне сміття" спрацьовує за ефектом доміно і перешкоджає іншим вченим проводити дослідження.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що на Марсі знайшли предмет, який нагадує аркуш паперу.