В анексованому Криму новий біч: мешканці Севастополя скаржаться, що російський уряд почав масово відбирати у них земельні ділянки, куплені на чесно зароблене. Люди готові скаржитися куди завгодно, будь то ООН, Держдума або сам президент Володимир Путін, якщо вже після анексії саме він запевняв, що вся документація українського зразка діятиме на постійній основі.

Підприємець із Пермі Георгій Соловей розповів, як купив ділянку в Севастополі в 2015 році. Його дитині за лікарською рекомендацією потрібен був відповідний клімат. Чоловік купив ділянку у місцевої мешканки з українським громадянством за 8 мільйонів гривень. Державний нотаріус вивчив документи і не виявив будь-яких порушень. І ось, в серпні 2016-го, чоловікові приходить позов за нібито самовільне будівництво. Чиновники вимагають звільнити землю, оскільки вона якимось чином перейшла у власність міста. Зрозуміло, про компенсацію навіть мови не йде.

Георгій програв справу і в районному, і в міському суді. Тепер надія залишається тільки на Верховний суд Росії. Юристи підтримують таке рішення і розповідають, що це не єдина така махінація: без земельних ділянок таким чином залишилися тисячі севастопольців. Чиновники не поспішають коментувати ситуацію ні при зустрічі з журналістами, ні при офіційних запитах: підтверджують факт вилучення і на цьому все. Єдине, що ЗМІ вдалося з'ясувати — бюрократи вважають свою поведінку правильною тому, що у попередньої адміністрації не було жодних прав виділяти земельні ділянки без узгодження з міською радою. Отже, чому тепер чиновники повинні віддавати те, що виділяли інші за допомогою хабара?

Юристи також не можуть спрогнозувати, яка сторона переможе в суперечці: якщо за українськими законами процедура землевідведення була складною і заплутаною, то російські суди не витрачають на це багато часу. Законодавства країн вкрай відрізняються, тому ситуація в Севастополі — територія незвідана. Результат подібних справ передбачити практично неможливо.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що Росія повністю проігнорувала рішення європейської Ради стосовно анексованого Криму.