Митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький заслуговує звання "Праведника народів світу". Про це заявив нобелівський лауреат з хімії, професор Роалд Гоффман з Корнельського університету (США), передає Інтерфакс-Україна.

"Дії митрополита Андрея Шептицького ясно заслуговують присвоєння йому звання "Праведника народів світу" від імені "Яд Вашема" (ізраїльського Меморіального комплексу Катастрофи і героїзму єврейського народу - ред.). Шептицький був одним з дуже небагатьох лідерів будь-якої церкви, який висловлювався проти нацистських вбивств. Його дії під час війни були зразковими - його релігійні установи врятували багатьох єврейських дітей, захистивши їх від нацистів", - заявив Хоффман в інтерв'ю канадській громадської організації "Ukrainian Jewish Encounter"("Українсько-Єврейська зустріч").

За словами Гоффмана, співпраця митрополита УГКЦ і з більшовиками, і нацистами була обумовлена складним періодом.

"Він зробив помилку, вітаючи нацистських загарбників, але швидко зрозумів те зло, яке вони представляли. Він писав звіти до Ватикану, в листах ясно розповідав про масові вбивства євреїв. У проповідях і прихованими способами він засуджував українську участь у вбивствах. Шептицький навіть заперечував проти нацистського правління, що саме по собі було сміливим вчинком. Він зробив другу помилку, благословивши дивізію СС "Галичина". В цілому я вважаю, що Андрей Шептицький - це хороша людина у важкі часи для його народу, і в гірші часи для євреїв України і Польщі", - заявив нобелівський лауреат.

Коментуючи причини відмови ізраїльського "Яд Вашем" присвоїти це звання Шептицькому, незважаючи навіть на точні факти про особисте спасіння митрополитом десятків євреїв у своїй резиденції, а ще сотні євреїв були заховані в монастирях західної України за його наказом, Хоффман повідомив, що це стало результатом пропагандистських дій ще за часів СРСР.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

"Я думаю, що "Яд Вашем" спочатку отримав дезінформацію від радянських властей, які розглядали Шептицького як представника українського націоналізму. Сумна річ полягає в тому, що і в наступні роки керівництва "Яд Вашему" не бачило для себе можливим відкинути цю дезінформацію, і не було в змозі досягти врівноваженого судження про цього праведного релігійного лідера", - пояснив він.

"Так, він зробив деякі помилки. Але, тим не менш, своїм персональним лідерством і авторитетом, часто долаючи опозицію, як я підозрюю, навіть серед власного релігійного оточення, він керував порятунком більш ніж сотні, а можливо і набагато більшого числа єврейських дітей і молодих людей, що було дуже ризиковано для його церкви", - додав учений.

Читайте також: Ватикан почав беатифікацію митрополита Шептицького

Роалд Гоффман - єдиний у світі Нобелівський лауреат, який народився в Україні і врятувався у вогні Голокосту в роки Другої світової війни. Народився в 1937 році в місті Золочів, нині Львівської області. У 1943-1944 роках український вчитель Микола Дюк із села Унів Львівської області, знаменитого своїм греко-католицьким монастирем, заховав частину родини Хоффманів, включаючи шестирічного Роальда, на горищі шкільної будівлі. Батько Роалда - один з керівників підпільної групи в таборі примусової праці, був застрелений гітлерівцями. Тільки в 1949 році Хоффман з матір'ю переселилися в США, і вже в 25 років він захистив докторську дисертацію з хімії в Гарвардському університеті, а в 44 роки отримав Нобелівську премію.

29 липня 2015 виповнилося 150 років від дня народження Андрея Шептицького (1865-1944) - видатного діяча УГКЦ, крупного мецената українського мистецтва, науки і культури. Він був духовним лідером УГКЦ з 1901 року до самої смерті в 1944 році. Під час Другої світової війни він допоміг врятувати життя більше 150 євреїв. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції і організував притулок в монастирях церкви для більше ста єврейських дітей, з яких ніхто не був виданий або втрачений. Він також протестував проти кривавої політики Німеччини щодо євреїв. Протягом всього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

Папа Римський Франциск 17 липня оголосила спеціальний декрет про героичність чесноти Шептицького, що необхідно для початку процесу беатифікації (зарахування померлого до лику блаженних) духовного лідера українських греко-католиків.