Ватикан зробив крок до беатифікації митрополита, тобто зарахування до лику блаженних. Папа Римський Франциск оголосив спеціальний декрет про героїчність діянь митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького.

Про це повідомляє "Радіо Ватикану".

Цей крок необхідний для початку процесу беатифікації духовного лідера українських греко-католиків. Варто наголосити, що Шептицький був видатним реформатором та меценатом УГКЦ, прихильником ідеї незалежної української держави.

Постать Андрея Шептицького неоднозначно сприймають радянські історики. Його звинувачують у прихильному ставленні до нацистів у 1941-му році. Однак він багато разів засуджував дії гітлерівців. Вони, на його думку, призвели б до деградації людства, якої ще не було в історії.

Читайте також: Папа Римський у Боснії мирив учасників Балканської війни

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Попередні спроби беатифікації Шептицького у 1950-х та 1960-х роках не мали успіху. Зокрема причиною цього було втручання архієпископа Польщі Станіслава Вишинського.

Натомість Іван Павло ІІ під час візиту у 2001-му році до Львова захоплювався пастирською діяльністю владики Андрея та висловив сподівання, що колись Шептицький долучиться до сонму святих.