Сьогодні українці вшановують жертв Другої світової війни. Вже більше десяти років 8 травня офіційно вважається Днем пам'яті та примирення.

Про це повідомляє Politeka.

Відповідну резолюцію прийняли ще 22 листопада 2004 року під час Генасамблеї ООН. Згідно з документом, День пам'яті був приурочений до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни.

Саме 8 травня 1945 року прийняли Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини. Ухвалили його ще за день до цього у французькому місті Реймс, а вже згодом – підписав начальник Оперативного штабу ОКВ генерал-полковник Альфред Йодль.

В Америці та більшості європейських країн відзначають День Перемоги у Другій світовій війні саме 8 травня, а офіційна назва свята звучить як Victory in Europe Day ("День перемоги в Європі").

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Для українців ця дата стала святковою всього два роки тому, згідно з указом, виданим президентом Петром Порошенком. Документ приурочили до 79-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі.

Того ж року в Україні вперше вшанували пам'ять загиблих і відтоді запровадили традицію проводити "першу хвилину миру" та акцію "Пам'ятаємо — перемагаємо!".

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що нардеп від провладної фракції Вадим Денисенко розповів, скільки часу знадобиться Україні, щоб звикнути до декомунізованих свят.